София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Нов поглед върху старите идеи

"Ох, колко играчки съм му купила а той не си играе с тях. На него му дай мобилния телефон на баща му или дистанционното на телевизора. Какво да правя? Нещо трябва да измисля?"

Да, малкия любознателен човек изисква нови и нови предмети за изучаване и забавление. Всичко на около е толкова интересно! И защо трябва да си играе с този телефон играчка който го е изучил отгоре до долу, ако пред очите му е истинския с множество функции и невероятната тенджера върху която е толкова забавно да тропаш с лъжици?

Хайде да направиме още няколко играчки от подръчни материали, това е толкова лесно и увлекателно.

Предлагам ви на избор няколко играчки, които могат да се направят за броени минути (например, докато мъничето спи). В основата на тези играчки лежат стари идеи, но вариантите за тяхната направа са безброй много.

1.Дрънкулка

За тази играчка ще ви трябва празна кутия от грах, боб или както е в нашия случай кутия от чай Hipp (тя е по мека) , цветна хартия (упаковъчна), лепило и дебела връв.

В кутията от чай правиме две дупки една срещу друга, и прокарваме през тях връвта.

След това по-произволен начин облепяме кутията с упаковъчната хартия.

Слагаме вътре боб, царевица или леща, и плътно затваряме капачката.

Най-добре капачката да я залепите.

След това взимате две-три гевречета, или голями копчета и прекарвате през тях връвта.

Връвта може да я завържете, а може и да я оставите така. Тази играчка се прави много бързо. Опитайте се, тя със сигурност ще се хареса на вашето съкровище.


2. Шумоляща кесийка

За тази играчка ще трябва да ушиете торбичка или да използвате вече готова с произволен размер.

Бебето с удоволствие ще мачка тази торбичка, която издава такива странни звуци. Може да я завържете да виси, така че бебето да си играе с краченца. Ако кесийката е направена от ярък и красив материал, то тогава ефекта ще е двойно по-голям.

Няколко такива малки торбички, напълнени с най различни неща може да завържете на преградата на креватчето и детето с удоволствие ще ги изучава.

Важно. Преди да ги дадете на детето се убедете че са завързани много добре и няма възможност да се скъсат и съдържанието да се изсипе. Трябва да бъдат надеждно завързани, а най-добре зашити.


3. Веселият чорап

Взимаме обикновен чорап /по добре да бъде шарен/. Също така ще ви трябва и пласмасова кутийка от киндер-сюрприз и мъниста (може вместо мъниста ? ориз или леща или грах), парченце цветен/шарен плат, игла и конец. Вместо кутийка от киндер-сюрприз може да използвате пластмасово топче от дръкулка, състоящо се от две части.

Отначало взимаме кутийката от киндер и слагаме в нея мънистата и я затваряме. Ако използвате топче внимателно трябва да го залепите след като поставите съдържанието. След това го обвивате с парчето плат и го зашивате. Полученото цветно топче го пришивате към чорапа, и готово. Вече бебето ще може да го рита с крачета и бута с ръчички. Колко интересни звуци издава този вълшебен чорап!


4. Кутия-дрънкулка

Ако ви е останала празна кутия от дискове, не бързайте да я изхвърляте. От нея може да се направи забавна дрънкулка за вашето дете. Достатъчно е вътре да поставите няколко орехи или кестени, да залепите кутията и играчката е готова!

Може да вземете ненужна стара гривна. Сложете я вътре в кутията и от двете и страни поставете гумени топчета, орехи или кестени и готово!


5. Колелца

Да се направи тази играчка е съвсем просто. Трябва ви малък обръч в който да нанижете колелца от детска пирамида. Колелцата може да бъдат най-различни и неограничено количество. На бебчето ще му хареса да ги прехвърля наляво и надясно.


6. Вълшебна кутия

Тази играчка много се харесва на малките любознайковци. Прави се много лесно. Не веднъж е помагала на мама, когато и е необходимо срочно да свърши някаква работа. Но, за да стане тази играчка мамин помощник трябва да се знае следното:

  • трябва да се крие и да не се показва докато не стане действително необходима;
  • дайте да разбере детето, че тази кутия е много необходима на мама, а най-добре на татко;
  • от време на време сменяйте нейното съдържание;
  • в кутията в никакъв случай не трябва да има остри и други опасни прадмети за детето;

Как да я направиме:

Взимаме кутия от обувки, най-добре по-голяма. В нашия случай кутията е от касетофон. Облепяме я с красива хартия. Изрязваме дупка в капака, така че спокойно през нея да може да се мушне ръка. Отчетете факта, че през тази дупка трябва да може да се изкарват и предметите които вие сте сложили. Залепвате капака. Това е. Ето например какво може да сложите вътре:

Саморъчното изработване на играчки за вашето дете ? това е увлекателен творчески процес, той се харесва както на детето така и на родителите. Колко е приятно да сложите самостоятелно направената играчка в креватчето на вашето дете докато то спи, а след това да се радвате на неговата усмивка ......

Център «Съвременни родители»
18 април 2006 г.

Други идеи