София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Момчетата се раждат по-трудно!

Ирландските учени са установили, че при жените, раждащи момчета, по-често има усложнения.

"За да успокоим жената по време на тежко раждане, ние често се шегуваме: ?сигурно е момче?. Ние решихме да проверим, има ли в тази шега процент истина, - разказва Мед Йоган от националния родилен дом в Дъблин.

Учените са изследвали 8000 бебета, родени в тази болница в периода 1997 ? 2000 г. Под внимание са вземали само тези случаи в които бебетата са били доносени, и само тези раждания при които контракциите са започнали по естествен начин.

При раждането на момчета на акушерите им се е налагало 20% по-често да прибягват до хирургическа намеса и на 50% по-често да правят цезарово сечение. Момчетата са по неспокойни, и на докторите им се налага да взимат анализ на кръв , за да проверят равнището на съдържание на кислород. На майките, раждащи момчета, по-често са правени системи с окситоцин, хормон стимулиращ контракциите.

"Ние не искаме да плашим жените. В 71% от случаите жените, раждащи момчета, не страдат никакви усложнения", - подчертава Йоган. За момичетата процентите са 76%.?

Йоган предполага, че бебетата от мъжки пол са по уязвими и по-лошо преживяват стреса от раждането. Освен това, размера на техните глави осреднено са с по-големи от главичките на момиченцата.

Тези факти могат да бъдат причина за по продължителните контракции, необходимостта да се прибягва към хирургическа намеса или да се прави цезарово сечение, но те не обясняват, защо момчетата по-често страдат от интранатален дистрес: ?Във всички случаи може да се твърди, че когато ние казваме на родилката, че най-вероятно ще е момче, ние имаме научни основания на тези наши твърдения.?

Още материали