София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Гимнастика за бременни

Преди се е смятало, че физическите упражнения са недопустими за бременната жена. Днес всички са уверени в това, че физкултурата не само е полезна, но е необходима на бъдещите майки и техните деца.

Данните от проучването, направено от гинеколозите сочат, че само 22% от жените, които не са се занимавали с физически упражнения, не са имали усложнения при раждането. И напротив, при тези които са се занимавали с гимнастика, усложнения не са имали 86%. Със стимулация на раждането са се сблъскали само 14% от ?спортните? мамчета и 78% от ?ленивите?. Работата е там, че по време на изпълняването на физическите упражнения се увеличава вентилацията на белите дробове, намалява се недостига на кислород в тъканите, усилват се обменните процеси, увеличава се кръвотока в коремната област, нормализира се работата на стомаха ? т.е. целият организъм на бъдещата майка укрепва. Съответствено, бременната по-лесно се справя с увеличеното натоварване предизвикано от износването на бебето. Гимнастиката укрепва и мускулите на таза, затова по време на раждане се намалява опасността от разкъсване. Освен това статистиката показва, че специално подбраната програма от упражнения намалява два ? пъти опасността от преждевременно раждане

Разбира се, за да се постигне желания ефект е необходимо да започнете физическите упражнения още в 4-5 месец и да ги правите до самото появяване на бебето. По-добре си направете система и не допускайте продължителни прекъсвания.

Център «Съвременни родители»
06 март 2007 г.

Още материали