София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Хепатит А

Симптомите на много от инфекциозните болести се проявяват върху кожата. При шарката ? пъпчици, а при хепатит ? пожълтява. Лечение със специални лекарства не е необходимо, но диетата трябва да е много строга. Инфекциозната жълтеница е достатъчно често срещано заболяване сред по-големите деца. Кърмачетата са защитени: те получават имунитет от своята майка. Детето може да се зарази при общуване с болен човек, а също така по битов път: посуда, ръце, предмети за лична хигиена. Има още един начин за предаването на вирусите ? хранителни продукти и вода. Първите признаци са сходни на признаците на остро респираторно заболяване, и на отравяне, и даже на пристъп от апандисит. Но след няколко дни всичко става ясно, че детето има жълтеница. Цвета на кожата не оставя никакви съмнения.

Симптомите: скрити и явни.

Инкубационният период при жълтеницата е от 15 до 45 дни. През този период външните белези (жълта кожа) още не са забележими, но организмът вече е атакуван от вируса на хепатит А. При децата рязко се покачва температурата до 38-39 ?С. Появява се обща неразположеност, отпадналост, болки в главата. Детето губи апетит, оплаква се от болки в корема, гади му се. На мъничето може да му се повръща, да има разстройство или напротив може да има запек. След 1-3 дни температурата спада, гаденето преминава, но отпадналостта остава. Вие сигурно ще обърнете внимание че урината на детето е с тъмен оттенък, а изпражненията са почти безцветни. И независимо че състоянието му се подобрява, до оздравяването има още доста време. Заболяването прогресира. Отначало пожълтява бялото на очите и небцето. След това кожата на лицето и накрая цялото тяло. Това състояние обикновено продължава 7-21 дни.

Методи на лечение

Жълтеницата вреди най-много на черния дроб. А това е много сериозно. Затова е необходима хоспитализация. В болницата вие с детето ще бъдете под наблюдение на доктор-инфекционист, който ще назначи специална терапия и процедури. Най-често това е лечебно хранене, обилно приемане на течности, мултивитамини. Детето трябва да спазва строг режим. Основното правило: минимум движения. След като на мъничето му стане по-добре и болестта се предаде, ще ви изпишат и вие ще се върнете в къщи. Но преди това лекуващият доктор ще ви разкаже за режима и спецификата при храненето.

Особености на диетата

На малкото същество което е преболедувало жълтеница, нетрябва да се дава нищо мазно, пържено, лютиво и пушено. При приготвянето на ястия от месо избирайте не тлъсто месо: говеждо, телешко, пилешко, пуешко и заешко. Не забравяйте и рибата. В супата може да добавите съвсем малко олио. Меда също е полезен, ако детето няма към него алергия. Ястия от варени, задушени и сурови зеленчуци трябва да се консумират всеки ден. Давайте му колкото се може повече сокове, особено от ябълки и грозде. Давайте му и вода. Ако не иска? Тогава му разкажете историята за вълшебната жива водичка, която спасява малките дечица и им връща здравето. На детето сигурно ще му е трудно да се примири че шоколад, пържени картофи и банички са ?забранена тема?. Но тези мерки са необходими. Тази строга диета ще продължи 3-6 месеца. Да, доста дълъг срок. Но си струва да се потърпи. Тогава със сигурност ще може да кажете че детето е оздравяло и е укрепнало.

Профилактика и наблюдение

След оздравяването му още известно време ще е необходимо лекарско наблюдение от вашият личен лекар. Когато той се убеди че от болестта няма и спомен, ще бъдат премахнати всички неприятни забрани и диети. Специалистите смятат че най-доброто профилактично средство е ваксина против хепатит А. За да не станете жертва на този вирус, е необходимо много внимателно да следите за хигиената на цялото семейство.

  • Научете детето да си мие ръцете преди храна, след тоалетна и след игри на вън.
  • Не му позволявайте да пие чешмяна вода. Купувайте минерална или преварявайте чешмяната.
  • Пазете чисто вкъщи.
  • Мийте старателно плодовете и зеленчуците.

Център «Съвременни родители»
08 септември 2006 г.

Още материали