София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Колики в малкото коремче

Струва ти се, че можеш да отгатнеш всяко негово желание! Кърмиш го когато трябва, навреме му сменяш памперса, пееш му нежни песнички. А то си свива крачетата и силно плаче. Може ли да му се помогне?!

Най-вероятно причина за сълзите са коликите ? болка в коремчето. Това състояние се среща почти при всички новородени, особено при момчетата. Ферментите в стомахчето още не са се сформирали окончателно и стените на червата не достатъчно ритмично се свиват, затова храната трудно се предвижва. Като резултат ? бълбукане в корема и сълзи в очите. Но не се отчайвайте, обикновено коликите безпокоят децата само през първите три месеца. А засега вашата задача е да облекчите максимално страданията на вашето бебче. Със сигурност можете да се справите!

Менюто на мама

Често коликите означават, че организмът на бебето още не може да приеме тази храна, която яде мама. Пробвайте за една седмица да се откажете от млякото и млечните продукти. Пресните плодове и зеленчуци заменете с варени или приготвени на пара. А зелето, бобовите растения и гроздето - най-добре изобщо да ги изключите от своето меню ? те могат да предизвикат подуване на детското коремче. Наблегнете на картофите, морковите, пилешки гърди, пуешко и заешко месо.

Закусвайте бял хляб с масълце. Пийте не силен зелен чай, много негазирана вода с ниско съдържание на сода. Вашият педиатър ще ви препоръча какви витамини за кърмеща майка на Вас ще ви подхождат.

Удобна поза

Втората крачка в борбата с коликите е избора на правилната поза по време на кърмене. Понякога е достатъчно леко да преместите бебето относително гърдата или да измените ъгъла на наклона на бутилката. Дръжте мъничето така, че то да захапе колкото се може по голяма част от ореола на гърдата, тогава при хранете няма да влиза въздух заедно с храната. Ако бебето се храни от бутилка, гледайте силиконовият накрайник да е пълен с храна и отворите да са по малки.

Първото лекарство

За бурята в коремчето може да помогне водичка с копър. Ако вие кърмите и не искате да запознавате детето с бутилката, пийте вие водичката, тя все едно ще попадне по предназначение. Много добре помагат различни хомеопатични средства, за които може да научите от вашия педиатър или най-добре от вашия инструктор по кърмене.

Тактика на кърменето

Всяко ядене трябва да бъде само от едната гърда. Вие ще почувствате коя е готова: едната ще бъде пълна, а другата полупразна. Природата всичко е измислила: отначало тече водичката, а накрая гъстата, същинската част на млякото. Така млякото и утолява жаждата и храни. За бебето е много важно да получи и първото и второто мляко. Затова всяко следващо хранене трябва да бъде от гърдата която си е почивала. Когато бебчето се нахрани, направете малка пауза, след това внимателно го отделете от гърдата и бавно го изправете вертикално. Прегърнете го, като допрете неговото коремче до вашите гърди и нежно го погалете по гръбчето. Изчакайте докато оригне. Вече въздухът в коремчето няма да бъде причина за сълзите в очите.

Не отделяй кърмачето от гърдите

Майчината храна е най-вкусната и полезна храна за бебето. Първоначалните проблеми бързо ще отминат (особено, ако се постараете да избягвате силно газообразуващи продукти), и вие ще можете да го храните с вашето мляко. А ако не го храните дълго време, ще ви е много трудно да възстановите лактацията. Не се притеснявайте, ако млякото стане малко. Най-добрия начин да увеличите неговото количество е по-честото кърмене. Помагат и специални тревни смеси за повишаване на лактацията, хомеопатични препарати и даже обикновен чай с мляко.

Как да помогна на бебето?

Предлагаме ви най-бързите и ефикасни методи да се справите с болките в коремчето:

Оригване

Важно правило ? преди кърмене задължително сложете бебето да легне по коремче. Ако детето е по голямо достатъчно е да поседи малко. След кърмене го подръжте вертикално 5-10 мин. така, че главичката да легне на вашето рамо и походете така, догато се оригне.


Въздух в коремчето

Ако детето по време на кърмене гълта въздух, сложете го на коленете ви да седне, наклонете го напред, и нежно го погалете по коремчето. Направете пауза няколко минути, а след това продължете с кърменето. Следете въздухът да излиза от бутилката.


Напрегнато коремче

Поставете бебето на коленете ви, като с лявата ръка го дръжте за коремчето, а с дясната го галете по гръбчето. Втори начин ? обърнете детето по гръб и свийте крачетата му в коленцата, така че да притискат леко коремчето. По този начин газовете лесно ще излязат.


Остра болка

Мъничето даже не ви позволява да го докоснете по корема? Направете му топла вана. Тя бързо ще го отпусне. Помага също и газоотводната тръбичка. Ако пристъпите на остра болка не минават е необходимо да се обърнете към вашият педиатър.


Център «Съвременни родители»
04 юни 2006 г.

Още материали