София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Как се измерва силата на нежните прегръдки?

И така какво представлява, от гледна точка на съвременната медицина, толкова тънко и същевременно осезаемо чувство, като нежност, изразяване на ласки, прегръдки, които в днешно време може даже да се измерват с различни ?умни? прибори?

Както е ?записано? в света на учените, първите отговори на този любопитен въпрос са го дали ..... мишките. Това е станало в една Стокхолмска лаборатория. След пет минутно поглаждане зверчето толкова се е успокоило и отпуснало, че по думите на автора на експеримента, е можело да я оперират без упойка. А човек? При наличието в арсенала на хирурзите най-силните обезболяващи препарати, и дума не става за хирургическа намеса без използването на анестезия. Но трябва да се отчита и факта, че кожата на човек е най голямата по площ 1,7м2, и втората по важност след мозъка орган.

И ласкавото докосване, прегръщане, целувка, даже прост масаж направен от добронамерен човек благотворно въздейства на здравето, сваля стреса, напрежението, притъпява болката, усилва имунната система, развива умствените способности. При това в организма на човек се повишава равнището на окситоцин ? ?хормона на любовта?.

Учените отчитат този факт и настоятелно препоръчват на роднините на болен човек да бъдат грижовни, да не се скъпят на нежни прикосновения, обятия, поглаждания. Освен това, докторите препоръчват новородените, и особено недоносените бебета по често да се носят на ръце ? тип ?кенгуру?. Вие няма да забележите как вашето бебче ще увеличи своето тегло до нормалното и даже ще изпревари своите връстници, които са се появили на бял свят с нормално тегло.

Даже повече. Някои психолози са склонни да смятат, че децата, лишени от родителски грижи и ласки, в по-голяма степен израстват по намръщени, с комплекс за непълноценност хора и даже престъпници. Всички обобщения разбира се са субективни, но в този контекст е резонно да споменем за някои глобални статистически данни. А те са много любопитни. Така например, социолозите единодушно връчиха ?златните медали? на Гърция, като нация която най-много обича да се прегръщат и целуват с повод и без повод. Учените утвърждават, че 21% от гърците при среща, по време на разговор имат навик да се докоснат по някакъв начин до събеседника си. След тях са италианците и даже суровите шотландци. А ето каква картина са зафиксирали психолозите от Франция, САЩ и Пуерто Рико. Най-активно са проявявали своите чувства пиейки кафе горещите пуерториканци (180 докосвания за един час), французите ?само? 110 пъти, а жителите на САЩ са демонстрирали олимпийско спокойствие ? само 2 пъти, по малко даже от опърничавите англичани (6 пъти).

И така, какъв е проблема? Наистина ли съвременните американци са толкова хладни и рационални, че даже по време на почивка и развлечения не проявяват обикновени човешки емоции?

Във века на космоса и интернета, легализацията на различни видове сексуални ориентации са внесли своите корективи в традиционното проявяване на човешкото общуване. Страха да не бъдеш обвинен в сексуален тормоз диктува гражданите на САЩ към особен вид поведение. Там колега мъж не би си позволил по време на разговор с жена по дружески да я прегърне или хване за ръка. Учителките в детската градина или училище също не смеят да погалят свой възпитаник по същите причини, може да я обвинят в сексуален тормоз! И като резултат, за какво се борехме .... престъпността не намалява, даже се увеличава. Особено ожесточено се държат тийнейджъри лишени от родителски ласки. Има ли изход? Учените утвърждават че има. Ако вас не ви прегръщат близките ви хора (минимум 3 пъти на ден), или вас не ви целува любимия човек (минимум 5 пъти на ден), или вие не галите своето дете (минимум 8 пъти на ден), обърнете се към .... масажист. По-време на масаж вашият организъм също изработва хормона на любовта ? окситоцин. С това обстоятелство са се съобразили в няколко страни, в които съществува медицинската застраховка. Например, в Германия на болните им изписват направление за определен вид масаж който се покрива от медицинската застраховка. Пресметливите немци умеят да извличат изгода от такива нематериални вещи, като доброто настроение и доброжелателност.

Така че не чакайте вашите близки да ви молят за внимание. Нежните отношения са необходими за здравето.

Превод от сп."Мой кроха и я";
30 април 2006 г.

Още материали