София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Обувка ? 1

Изискванията към детските обувки са особени. Те не са много, но трябва строго да се спазват. Детето ще има здрави крачета, ако ти избереш правилните обувчици.

Ортопедите препоръчват първите обувки да се купят в периода между 9-12 месец, когато детето започва самостоятелно да се изправя и стъпка на крачета.

Детската обувка трябва да бъде удобна, да защитава крачето от удари, да придава устойчивост и да не възпрепятства естественото развитие на мускулите. Това е много важно, защото стъпалата на бебчето са много малки и нежни. Избирай точния размер обувки.

Разумен подход!

През есента на детето ще му трябват няколко чифта обувки. Ако навън е влажно и мокро, са нужни ботушки от непромокаемо покритие и по високи. Малките пътешественици, като правило, предпочитат локвите пред сухия тротоар.

За сухо време може да обуете детето с леки велурени обувчици.

Не забравяйте, че на малкия принц, а още повече принцеса, му трябват официални обувки. Момиченцата ? за красивата празнична рокля, а за момченцата за костюм. Може би блестящи лакирани обувки. Изглеждат много елегантно! Но не трябва да ги носят често. Такива обувки не дават на крачетата да дишат.

Точно по мярка!

Ходете по магазините заедно с мъничето. Там задължително извикайте продавача/консултанта/. Докато той ви носи подходящият номер обувки, позволи на детето да се покриви пред огледалото. Когато най симпатичния модел е вече пред вас започвате с меренето. Много внимателно огледайте обувките за дефекти, подвита стелка, груби шевове или някаква деформация. Всички тези неща могат да доведат до ранички по крачетата и говорят за ниско качество на изделието.

Хубаво разхлаби връзките или ако няма връзки просто с ръце ги разширете максимално, след което ги обуйте на крачетата. Завържете обувките и накарайте детето да се изправи. Натискайки отпред обувката напипайте края на пръстчетата. Разстоянието между палеца и края на обувката трябва да бъде приблизително 1,5 см. Вземете детето за ръчичка и се поразходете в магазина. Ако то не хленчи, не прави гримаси и не се опитва да ги свали веднага, значи всичко е наред.

Никога не купувай по-големи обувки. При ходене с такива обувки стъпалото на детето може да се деформира. А може да доведе и до сериозни проблеми със здравето на краката, да не говорим и че детето в такива обувки ще се чувства много зле. Ти как би се чувствал в 2-3 размера по-големи обувки?

Не икономисвай от детските обувки. Даже най съвременните спрейове и кремове няма да направят лошата обувка добра.

Грижа за обувките!

След като избереш подходящите обувки, проконсултирай се с продавача за средствата с които да поддържате обувките. Четка, гъбичка, спрей и крем ще помогнат за съхраняване на качествата на обувчиците. Иначе даже най-качествените и скъпи фирмени обувки бързо ще загубят много от своя външен вид, детето даже може да не успее да ги износи. Спазвай няколко съвсем прости правила за поддържане на обувките.

След като се върнете от разходка, изтривай обувките с влажна кърпа, но не ги мий под чешмата. Когато обувките или ботушките изсъхнат, ги намажи с тънък слой крем или восъчна емулсия. За целта използвай мека четка.

Не мий обувки от велур. Такива обувки се страхуват от водата. Изчакай, докато калта изсъхне, и внимателно я махни с гумена четка. На изчистената обувка може да нанесете крем или специален крем за велур със съответния цвят.

Обувки от фина кожа може да избършете със влажна гъбичка, а когато изсъхнат ги обработете с пяна.

Мокрите обувки или ботуши ги напълни със смачкана чиста хартия и ги изсуши на стайна температура по далече от парното или други отоплителни уреди.

И последен съвет: никога не оставяй неизмити обувките за другия ден.

Идеалните обувки!

Първите обувки не само ще помогнат на мъничето да се научи да ходи, но и ще позволят на крачетата правилно да се развиват. За да не навреди на стъпалата, обувката трябва да бъде добре конструирана и произведена от натурални, естествени материали: кожа, текстил, велур или набук. Синтетичните и различни заменители не подхождат, защото не дават възможност крачето да диша. Ако при покупката на обувчици или пантофки ти не забравиш тези важни пунктове, можеш да смяташ, че детето има идеални обувки.

Размер ? със запас приблизително 1 см. Много е важно да обръщате на това внимание.

Подметката трябва да бъде мека. Колкото е по-малко детето, толкова тя трябва да бъде по-тънка. Гумена ? дебела.

Задната част ? само твърда, достигаща малко над глезена.

Горната и странични части са добри, ако леко и лесно се сгъват, когато детето ходи. В противен случай стъпалото не може свободно да се сгъва в обувката.

Стелката ? ортопедическа с малка издатина във вътрешната част на подметката която повдига свода на стъпалото и осигурява физиологически правилната фиксация на крачето. При дефекти на стъпалото доктора може да ви препоръча специални коректиращи допълнителни стелки.

Токчето е задължително. Трябва да е високо около 0,5 - 1 см.

Върхът на обувката трябва да е висок и широк. Той осигурява пълно сгъване и разгъване на пръстите на краката.

Закопчалката трябва да бъде надеждна и удобна, регулирайки прилягането на обувката към стъпалото.

Център «Съвременни родители»
21 март 2006 г.

Още материали