София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Пренаталната връзка между таткото и бебчето

От мъжа се изисква огромно разбиране, търпимост и безкористно отношение към своята жена, за да може правилно да оцени всичките нейни действия, мисли, поведение по време на бременността. Като правило, отношението на мъжа към жената през този период се променя, бременността усилва неговата любов към нея. В него расте желанието да се грижи за нея, да и угажда, да изпълнява всичките и желания и капризи с нежност и разбиране.

Не е възможно да се преувеличи важността на значението до каква степен с разбиране се отнася мъжа към всичко, което е свързано с раждането на детето. Неговите думи, постъпки, атмосферата която той създава в дома даже със своето мълчание, оказва дълбоко въздействие на жената. Нейното здраве и щастие по време на бременността и разбира се, нейната готовност да роди се подлагат на положителни или отрицателни емоции, които царят в семейството.

Най-често мъжът и жената изпитват истинска радост от усещането на приближаващото се събитие ? появата на бял свят на тяхното дете, но това ще се случи само ако те са уверени един в друг, когато между тях има любов и разбиране.

Мъжът, който нищо не знае за тези неща, често скрива своето невежество зад раздразнеността, предпочитайки да се предаде на последното, отколкото да признае първото. Той често се осмелява да утвърждава, кое има смисъл и кое не. Неговия стремеж да се грижи за жената, която нежно обича, често се превръща във военна дисциплина. Често мъжете формулират някакви измислени принципи и изискват безпрекословно да се изпълняват. Почивка, диета, физически упражнения, лична хигиена ? това са тези области, в които те неочаквано стават специалисти, нямайки никакво основателно право на това.

Без съмнение, всичко това е последствие от конфликта които произтича в съзнанието на мъжете. Гордост, тревога и нежност ? съставките които образуват една гърмяща смес, и това е една от основните причини, поради която мъжете така се мъчат по време на раждането. На тях им е нужно същото внимание и подготовка както и на техните половинки. Най-верният начин да помогнете на мъжа в новосъздалата се обстановка ? помогнете му да придобие увереност ? опитайте се да го въвлечете в процеса, меко, но непрестанно, да се учи заедно с вас, запознайте го с всички особености на естествената човешка функция ? раждането, накарайте го да осъзнае нейният смисъл.

Здравето на бременната жена зависи от много неща, но най-вече, тя трябва да бъде щастлива. А това е възможно само при наличието на подобаващо отношение на нейният мъж и от неговата лична заинтересованост към детето и към всичко, което има отношение към него. Тя може да стане щастлива само тогава, когато нейният мъж е съпричастен към нейните притеснения и надежди, радости и страхове. Той може да стане предпазният клапан на нейните непредсказуеми емоции, безтрепетно да възприема нейните взривове от любов, ненавист, страх или гняв. Той не трябва да забравя, че след бурята идва затишие. Ако жената е самотна и чувства (справедливо или безоснователно, в дадения случай това не е важно), че детето, което тя толкова дълго чака, я е лишило от любовта на съпруга и, то сериозните емоционални изменения на настроението могат да доведат до непоправими последствия. Такова умствено разстройство води до намаляване на притока на кръв към вътрешните органи, което води до понижаване на съдържанието на кислород в организма, който е толкова важен за плода в утробата на майката.

Затова по време на бременността ролята на мъжа се преплита и се развива заедно с ролята на бъдещата майка. Заедно с нея той опознава достойнствата, красотата и духовното превъзходство на семейният съюз. На мъжа му е необходимо време, за да разбере всичко, което трябва да научи, за да стане опора на семейството, на която да може да разчита жената. Но има ли нещо по важно за него в този живот?

Бъдещите родители трябва да се научат да се грижат за детето до неговото раждане. Те трябва да създадат атмосфера на съгласие, хармония и да се постараят да избягват всевъзможни стресове (включително и стрес от смяна на работа и жилище). Те могат да се научат да възпитават детето докато е още в утробата на майката ? да му пеят песнички, да го галят, да разговарят с него, да му показват своята любов към него. Неясните докосвания по корема на мама, предназначени към бебето, му говорят че него го чакат, че те знаят за него. По време на бременността детето свиква със звука от гласа на бащата и майката, и затова непосредствено след раждането бързо и лесно се привързва към родителите.

Център «Съвременни родители»
02 юни 2006 г.

Още материали