София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Как да четем приказки!

Приказката ? това е велика сила, но ние трябва да учим детето да се замисля докато слуша или чете.

Четене на глас.Пълното възприятие на приказката зависи много от дълбочината на вникването на текста, от това колко изразително вие ще покажете образа на героите. Предайте и моралната насоченост и остротата на ситуацията, а също така и своето отношение към събитията. Децата много точно реагират на интонацията, мимиките и жестовете.

Повторно четене.Приказките трябва да се четат и преразказват не еднократно. При първото слушане впечатленията често са непълни. При повторното прочитане те стават по-пълни, силата на емоционалните преживявания расте, т.к. детето все повече вниква в хода на събитията, по-ясни стават персонажите от приказките, техните взаимоотношения и постъпки.

Преразказване и беседа.Преразказът на приказките позволява на детето по-добре да разбере и запомни съдържанието. Въпреки това не се опитвайте веднага да му обясните със свои думи съдържанието или смисъла на приказката. Тона може да разруши обаянието на художественото произведение, да лиши детето от възможността да почувства това което все още не може да осмисли.

Запознаване с вариантите.Полезно е да запознавате детето с различни варианти на приказките. Децата много добре запомнят тънкостите в сюжета, в характера и поведението на персонажите. Върви преоценка на това което са чули по-рано. Внимателните деца започват да слушат и други приказки, вниквайки в събитията и характерите. При тях могат да се появят собствени измислени варианти на приказките.

Разглеждане на илюстрации.Разглеждането учи децата да забелязват художествените детайли, да разбират характерите на героите от приказките и техните взаимоотношения, да чувстват гамата на цветовете, тяхната емоционална изразителност, да проникнат в чувствата и настроението, които изразява рисунката. На много ще го научи съпоставянето на илюстрации на различни художници. Това позволява да покаже на децата новото във вече видяното, по дълбоко да проникне в смисъла на приказката. Художника много може да покаже на децата, само трябва да се научат да се заглеждат в детайлите.

Център «Съвременни родители»
20 март 2006 г.

Още материали