София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Пушещите жени погубват здравето на своите деца и внуци!

Пушенето на жени по време на бременността може да доведе до нежелателни изменения в ДНК клетките на нейните деца и даже внуци. За това свидетелстват резултатите от изследванията, проведени от американските специалисти от Медицинската лаборатория Кек към Университета Южна Калифорния, САЩ.

Резултатите от тяхната работа бяха публикувани в The Times.

Изследователите са се опитали да покажат равнището на риска при заболяване от астма при децата и внуците на тези жени, които са пушили по време на бременността. С тази цел те са изследвали 338 деца, които са се разболели от астма до 5 годишна възраст, и 570 деца, не страдащи от това заболяване.

Както се е изяснило, риска да заболеят от астма внуците на пушещите по време на бременността е 2,1 пъти над нормата. А децата на пушещите майки 1,5 пъти. В случаите когато са пушили и майката и бабата вероятността детето да заболее от астма е 2,6 пъти по-голяма.

Изводите до които са стигнали учените, позволяват да се говори за това, че пушенето може да окаже дълговременно негативно влияние на здравето на семейството, което по рано никой не го осъзнаваше, казва доктор Франк Джилиленд.

Получено от Ива Денева;
28 февруари 2006 г.

Още материали