София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Какво да правя, когато бебето плаче?

Когато бебето плаче, първата реакция на всяка майка е да го вземе на ръце или да седне до него за да го успокои. Но ако Вашето бебе е гладно, вие ще го утешите за много кратко.

Ако последното кърмене е било преди повече от два часа, го сложете да кърми или му дайте бутилчица с мляко. Ако е яло само преди час, то надали бебчето плаче от глад.

Пробвайте да го вземете на ръце, нека се оригне. Следващото хранене го отложете за малко. Ако промежутъка между две храненета е прекалено кратък, стомахчето на бебето няма да успее да се изпразни от предишното кърмене и бебето, вероятно, ще плаче още повече!

Новороденото може да плаче също така и заради газове в коремчето. Причина може да бъде въздух в стомаха, ако то не се е оригнало достатъчно от последното кърмене. Внимателно вдигнете бебето, за да може да се оригне. Понякога помага леко поклащане или поглаждане по коремчето с леки движения по часовниковата стрелка. Това ще позволи да се избавите от газовете в стомахчето, с които бебето самостоятелно не би се справило.

Съвет. Ако вие храните детето с изкуствено мляко, пробвайте да не разклащате бутилката. Използвайте за разбъркване виличка и наливайте горещата вода внимателно, за да попадне максимално малко въздух в сместа.

Проверете дали пелените са сухи и дали няма възпаление на дупенцето.

Възможно бебето плаче защото му е студено. Мъничетата са много възприемчиви на студ. За да затоплите креватчето може да използвате нагревателна възглавничка, ако е с вода проверете да не е протекла и да не е намокрила леглото.

Бебетата могат да плачат и ако им е много топло. Старайте се да обличате своето бебе с дрешки от естествени платове, обезпечаващи добър топлообмен с околната среда. На детето в тях няма да му бъде нито много студено нито прекалено топло. Вълнените дрешки и шапчици са необходими само за разходка, и то само в по-прохладно и студено време.

Съвет. Изпейте на бебето приспивна песничка или му разкажете приказка. Него ще го успокои вашият глас и усещането че Вие сте близо.

Веска Топалова - Варна;
24 април 2006 г.

Още материали