София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Да добавиш едно място на масата

Незаменими в момента за хранене, могат също да се използват за други цели през деня. Нека видим какъв модел столче да изберем в това разнообразие.

Столчето за хранене е наистина необходимо през първите години на детето. Най-добре би било да имате две: едно в къщи и друго, по-леко и подвижно, за да го носите в колата, когато се ходи на ресторант, на гости на баба и дядо или за излизане в почивните дни. Употребата на столчето започва от момента, когато детето навърши шест месеца, т.е. когато започне да се задържа седнало без чужда помощ. По този начин му се предоставя възможност да заема удобна поза за да си яде кашичката, да играе и дори да поспи следобед.

Ако е регулирано точно, майката може да храни детето си удобно седнала, без да прави усилия. Табличката на столчето ще е неговата лична маса, която, след почистване, може да му служи за поставяне на играчките.

Също както и при всички предмети, предназначени за детето, по отношение на столчето трябва да се спазва следното правило: никога да не се оставя без наблюдение. Въпреки че съвременните изделия са произведени съгласно най-строгите изисквания по отношение на сигурността, никога не оставяйте детето само, особено ако се намира на съществена височина от пода. Столчетата, на които може да се регулира седалката, позволяват да седне по-ниско, с което рисковете значително намаляват.

Когато е вече поотраснало и табличката е свалена, детето може да се храни на масата с възрастните, седнало в своето столче. Това за него представлява ново завоевание и силен стимул за приобщаване. А за родителите е повод за гордост и биха му простили всичките лудории.

ВСЕКИ ПЪТ ПО-ПРАКТИЧНО

Столчето се промени много през последните три десетилетия. Да видим как еволюира то:

 • Сгъваемо. Напоследък, с цел да бъде по-практично, може да се сгъва, за да заема малко място и да се държи в някои ъгъл или пък да се поставя удобно в колата.
 • Регулиращо се. Помислено е също за регулиране височината на седалката, с цел да се пригажда към нуждите за момента и да може да се използва и като стол.
 • Подвижна табличка. Помислено Таблата, която става все по-голяма, може да се сваля и регулира в различни позиции, както да дава възможност на майката да слага или сваля детето от столчето, така и да се нагласява според ръста на детето, за да не му е тясно.
 • Накланяща се облегалка. Това е най-скорошната новост, която позволява на детето да заеме по-удобна поза в случай, че заспи. Но столчето не може да замени креватчето, където трябва да се сложи детето, ако наистина заспи. Въпреки че днешните столчета са практични и удобни, от гледна точка на правилното развитие на детето, педиатрите съветват да не се оставя за повече от половин час в поза, която ограничава движенията му, тъй като, за да се развива правилно, има нужда от пълна свобода на движение на всички части на тялото.

ТРИ ОСНОВНИ ТИПА

При закупуване на столче, освен да бъде практично и функционално, трябва да се имат пред вид и други фактори. Според материала, от който са изработени, изборът трябва да падне върху три различни типа столчета:

Смесени

Напоследък най-голямото разнообразие е при смесения вид столчета.

 • Пластмасовите, при които се използва полипропилен за конструкцията и найлон за свивките, които са подложени на определен натиск.
 • Металните /стоманени тръби/, които дават оптимални гаранции по отношение на солидността и хигиената, а също позволяват на производителите по-голяма свобода при проектирането им по отношение на естетичност и функционалност.

Пластмасови

Столчетата, които са изцяло от пластмаса, имат сходни характеристики, но са много по-леки.

Дървени

И накрая, за да завършим, ще кажем, че дървените столчета /най-често от бук/ се комбинират идеално с всеки вид жилищна украса и са дълготрайни. Тапицираните части са подплатени с PVC, което се пере лесно и не е токсично.

ТЕГЛО И ПРОСТРАНСТВО

Друга характеристика, която трябва да се има пред вид при покупката на столче, засяга теглото му и пространството, което заема.

Производителите ги предлагат на различни цени, както, за да се пригодят към финансовите възможности на всяко семейство, така и за да позволят на тези с повече средства, да закупят две столчета: основната, т.е. по-важната, удобна и подвижна. И другата, по-лека, практична и с малък размер, която може да се носи при ходене в ресторант, на почивка или на гости у баба и дядо или приятели. Напоследък тенденцията е да се замества второто столче от малко столче за маса, което трябва да се използва с голямо внимание, за да се избегнат инциденти /тъй като сигурността им е тясно свързана с повърхността, върху която се слагат/ и в които детето не бива да бъде оставяно дълго време. Допуска се само при необходимост и за кратко време.

МНОГО ВНИМАТЕЛНО СЪС СИГУРНОСТТА

Много разискван въпрос от експертите в Европа е колко колела трябва да има едно столче. Четири, две или нито едно?

 • Колелата позволяват да се движи с лекотано понякога се оказват опасни. Така например, ако има стъпала, столчето може да бъде задвижено от по-голямо дете и да се обърне. Две от четирите колела обикновено са снабдени със спирачки, за да се избегнат рискове.
 • Столче с две колела представлява средно решение.По този начин столчето обикновено е блокирано, но за да се придвижи, е необходимо да се повдигне малко и да се придвижи напред или назад.
 • Ако избраното столче е лишено от колела, може да представлява друг риск, защото детето би могло да се залюлее, като подпре крачета на маса или шкаф и да се обърне.
 • За да гарантират сигурността на детето, всички столчета са снабдени с каишки/ обикновено от три страни/, които подсигуряват детето, без да ограничават движенията му. Те са здрави, но меки, за да не го нараняват и едната минава между крачетата и с израстване на детето, може да бъде свалена и да се приближи столчето към масата.
 • Почти всички съвременни модели могат да се регулират с една ръка, но трябва да са снабдени с двойна система за сигурност. При закупуване на столче е много важно да се уверите, че неговото управление /отваряне и затваряне, регулиране височината на седалката, приплъзване на табличката/ е лесно, но и че е снабдено с блокировки за сигурност, с цел да се избегнат нежелани инциденти.
 • Всички кантове трябва да са заоблени и да няма сглобями части, където детето да си заклещи ръцете.

Какво трябва да знаем, преди да купим столче:

МАТЕРИАЛИ. Трябва да са солидни и нетоксични /информацията е на опаковката или в инструкциите/. Това важи също и за различните видове пластмаси и боите, използвани при монтажа.

СВИВКИ И СВРЪЗКИ. Не трябва да имат остри кантове или части, от които детето може да се нарани: остроъгълни или незавинтени добре болтове.

ОСИГУРИТЕЛНИ КОЛАНИ И РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА КРАКАТА. Служат, за да попречат на децата, които в тази възраст са много подвижни, да паднат от столчето, което трябва да е в изправност, за да понесе натоварването, на което е подложено. Коланите трябва да са добре фиксирани и да издържат на дърпане. Освен, че трябва лесно да се закопчават и разкопчават от този, който се грижи за детето, те не трябва да имат ръбове или токи, на които може да се нарани.

СИСТЕМИ ЗА СИГУРНОСТ. За да бъде избегнат риска да се затвори случайно, столчето трябва да има двойни устройства за сигурност. С първото само се затваря малко и се блокира на позиция, на която продължава да е безопасно и не застрашава сигурността на детето, като позволява да се отвори отново в случай, че без да се иска, се е активирало затварянето на столчето. Второто освобождава столчето напълно и позволява пълното му затваряне. Тази система позволява намеса и възстановяване на подходящата позиция когато, по случайност, е задействано някое от устройствата.

СТАБИЛНОСТ. Облегнете се силно на една от дръжките, за да прецените дали се клати. Също трябва да го наклоните 20-25 см назад и след това го пуснете, за да видите дали заема правилната позиция или, обратното, се обръща. Направете същото, но този път напред.

ОТВАРЯНЕ И ЗАТВАРЯНЕ. Тази операция е лесна, както също трябва да бъдат и останалите функции, на които да разчитате: регулирането на различна височина или изваждането на таблата са много удобни, ако се налага да се прави с едната ръка.

УДОБНО МЯСТО ЗА СЯДАНЕ

За да бъде максимално удобно, столчето трябва да задържа детето седнало правилно и добре облегнато на облегалката.

 • При най-новите модели, освен че се има пред вид растежа на детето, се предлагат широки и удобни седалки, пригодени до навършване на 3 или 4-годишна възраст.
 • Предлагат се също и разнообразни аксесоари, като например, малко вътрешно столче, предназначено за най-малките, което може да се махне, когато детето поотрасне. При избиране на столче е добре да огледате и облегалката, която трябва да е анатомична и добре тапицирана.

Център «Съвременни родители»
11 ноември 2005 г.

Още материали