София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Ванички и дюшечета за преобличане

Нека разгледаме всички изисквания, на които трябва да отговаря ваничката, за да може къпането да се превърне в един от най-приятните и блажени моменти за бебето.

За бебето смяната на памперса и къпането не представляват единствено срещи с хигиената. Означават също моменти, в които се чувства галено и обичано от този, който се грижи за него и в които има възможността да изследва предметите, използвани от майка му. Поради това, има серия от действия, които трябва да се изпълняват с максимално внимание, за да се избегнат евентуални рискове за детето.

С цел да улесни работата на майката, производителите предоставят на нейно разположение широка гама от продукти и аксесоари: ванички и дюшечета към тях в комбинация или поотделно, изработени от нехлъзгащи се материи, които включват голям брой елементи, предназначени за сигурността на детето.

Практични и удобни ванички

Кои са изискванията за сигурност на ваничката?

 • Препоръчително е да е изработена от полипропилен, термоустойчив материал, който да гарантира хигиената, да е здрав /т.е. да не се деформира с времето/ и да има стабилна конструкция.
 • Формата й да е анатомична, понеже ще улеснява детето за удобна поза на сядане и ограничава риска от подхлъзване под водата.
 • За предпочитане е да можете да разчитате на някой отвор на дъното на ваничката, със съответната му тръба за изтичане на водата. Въпреки това, отворът и тръбата трябва да имат херметично затваряне.

МОДЕЛИТЕ

 • Ваничките без аксесоари могат да се поставят върху всяка повърхност, стига да е гладка, хоризонтална и стабилна. Трябва обаче да имат дъно, което не се пързаля.
 • Ваничките, които могат да се пригодят към голямата домашна вана, се поставят директно на ръба й или с помощта на регулиращо се метално шаси или на стойка със сигурна опора.
 • Надувните ванички, които също могат да се използват като басейни, могат да бъдат добро решение при проблеми с пространството, а също и при хлъзгане. Тяхната PVC структура, украсена с атоксични бои, може да се спадне след употреба. От основно значение е този вид ванички да са снабдени с предпазна клапа.
 • Ваничките със стойка, изработени от пластмаса, са снабдени със сгъваема стойка от стоманена или дървена тръба и имат крака със спирачки.

Дюшечета за преобличане ? надувни и сгъваеми

Дюшечето представлява малък дюшек, обикновено изработен от дунапрен и подплатен с атоксичен PVC , миещи се, меки и издръжливи материали. Някои разполагат и с колан за сигурност.

МОДЕЛИТЕ

 • Дюшек. Основен модел. Може да се постави върху всяка равна и достатъчно голяма и стабилна повърхност.
 • Надуваем дюшек. Много подходящ при пътувания и премествания. Изработен от PVC, с клапа за сигурност и се спада след употреба. Полезен и практичен, особено ако има джобове за хигиенни принадлежности.
 • Куфар-дюшек. Дизайнът му решава проблемите с пространството в къщи и при пътуване. Това е дюшече за маса с високи крачета, който също може да се поставя в голяма вана, върху леглото и в колата /с регулиращи се закопчалки/. Има различни отделения за тоалетни принадлежности. Когато е затворен, заема малко място.
 • Чанта-дюшек. Представлява вид несесер с отделения за памперсите, биберона и за сгъваем дюшек за преобличане. Предлага се в раница.

Ваничка и дюшече за преобличане: две в едно

Родителите, които избират една единствена конструкция с ваничка и дюшече, трябва да се уверят, че металната стойка /най-често от стомана/ е лакирана с нетоксични продукти.

РАЗЛИЧНИТЕ МОДЕЛИ

 • Ваничка-дюшек за биде, в което изтича мръсната вода.
 • Ваничка-дюшек за вана. Ваничката и дюшека за преобличане се монтират върху сгъваема метална стойка, която идеално пасва на голямата вана. Ако детето обича да шляпа във водата, ще избегнете намокрянето на пода.
 • Ваничка-дюшек сгъваеми. Обикновената Х-образна форма се сгъва след отстраняване на ваничката и върху нея се поставя гладка повърхност, която е свалящият дюшек. Може да е снабден с чанта за принадлежности. При тези модели нехлъзгащите се крака са задължителни.
 • Ваничка-дюшек несгъваеми. Представлява серия от практични повърхности или кошници и може да има колела, снабдени със спирачки.

Многофункционална мебел в едно цяло

Ваничката и дюшечето за преобличане са интегрирани в една мебел, която, след употреба за къпане или смяна на памперси, се превръща в още една мебел. Най-новите предложения позволяват да се добави и функцията на писалище. Ако мебелите, представляващи шкаф с чекмеджета са многобройни в днешно време, то всички те са със сходни характеристики с малки вариации, като например фронтално или странично издърпване на ваничката, придържана от стойка на колела. Тази мебел, която обикновено е от дърво /въпреки че може да е и от полипропилен/, разполага с три или четири чекмеджета, даже с една врата, а също и в един отвор, в който се прибира ваничката. На горния плот се поставя дюшечето за преобличане.

 • Повърхността на дюшечето е гладка и би било полезно да има някаква спирачка, която да предотвратява хлъзгането и случайното падане от плота.
 • Мебелите са с въртящи се колела /също със спирачки/ и са снабдени с място за принадлежности. Колелата могат да бъдат фиксирани или свалящи се.
 • Чекмеджетата се движат на метални или пластмасови водачи, за да могат да се отварят с една ръка, докато с другата се придържа детето.
 • За по-голяма сигурност е за предпочитане мебелите да са със заоблени ъгли и дръжки и да са лакирани с нетоксични продукти.

РАЗЛИЧНИТЕ МОДЕЛИ

Голям брой от производителите на детски мебели предлага този вид мебел с много варианти. Например, някои модели позволяват фронтално или странично изваждане на ваничката, която се поставя върху рамка с колела. Други модели пък са със страничен отвор, в който да се прибира ваничката, която е снабдена със сгъваема стойка.

Норми за сигурност

 • ВАНИЧКИ. Болшинството от продуктите, които се произвеждат, са подлагани на непрекъснати тестове за установяване, че са съобразени с изискванията на европейските страни /норма NFS във Франция, BSI във Великобритания и DIN в Германия/, които, с малки разлики, гарантират значително ниво на сигурност на продуктите. Тези тестове доказват:
 • СТАБИЛНОСТТА, за да сме сигурно, че ваничката-дюшек е стабилна, докато детето е в нея, дори в случай, че са намесени външни фактори, например, ако по-голямото братче увисне на конструкцията.
 • ЛИПСАТА НА ОСТРИ ЪГЛИ, които могат да наранят детето.
 • ОТСЪСТВИЕТО НА ОТВОРИ ОТ ЕДИН ДИАМЕТЪР, които да позволят на детето да си пъхне пръста, както и липсата на опасни места, разположени между различните елементи на мебелите.
 • НЕТОКСИЧНОСТТА НА МАТЕРИАЛИТЕ, в случай, че влязат в контакт с устата на детето.
 • ДЮШЕЧЕТА. Европейската норма EN 12221 e регулирала изискванията за сигурност на дюшечетата, за да се избегне детето:
 • ДА СЕ ОБЪРНЕ И ПАДНЕ от дюшечето.
 • ДА ПЪХНЕ пръсти, ръце или крака в някоя дупка на дюшечето.
 • ДА СЕ ОПЛЕТЕ във връзките или верижките на дюшечето.

За да сте спокойна, ПРОКОНТРОЛИРАЙТЕ

1 СТАБИЛНОСТ. Ако ваничката се поставя върху конструкция, е добре да се уверите, че е напълно стабилна. От своя страна, рамката трябва да е еднакво стабилна /ще го проверим със силно разклащане/. Дюшечето не трябва да се хлъзга.

2 МАНЕВРЕНОСТ. Ако спрете избора си върху дюшече или шкаф с чекмеджета, трябва да се уверите, че се движат добре и не се запъват. Също така, трябва да се провери, че спирачката блокира ефикасно движението на мебела.

3 ЧИСТОТА. Всички части на конструкцията, които са в състава на ваничката и дюшечето, включително повърхностите за опора, трябва да могат да се мият лесно и да има достъп за тяхното почистване.

4 ЛЕСНА УПОТРЕБА. Сменяемо дюшече, вадещи се аксесоари / съдове за принадлежности, хавлиени кърпи и т.н./ и чекмеджетата трябва да могат да се използват с лекота, дори с една ръка.

5 ПЪЛНЕНЕ И ИЗТОЧВАНЕ. В съответствие с изискванията, ваничката трябва да е снабдена или не с тръба за източване на мръсната вода. Във втория случай, трябва да може да се вади лесно, за да се изпразни, без да се излее водата на пода. Ако има тръба за извеждане на нечистата вода, трябва да се уверите, че не изтича вода и клапата блокира идеално отвора.

Център «Съвременни родители»
22 ноември 2005 г.

Още материали