София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Всичко необходимо за хигиената на бебето

Сапун, олио, крем-балсам, гъба, мека хавлийка.... са нужни, за да му подарите мигове на ласки и релакс.

Вечерното къпане на детето се превръща в незабравим момент, изпълнен с много нежност, също и за родителите. Ласките, топлата вода, контактът с кожата му, нежните и успокоителни думи, коите му се шепнат и веселите отговори допринасят за спокойствието и щастието на бебето. Моментите, отделяни за хигиената му, могат да бъдат идеалните случаи за засилване на връзката на уважение и внимание, което превръща отношенията между родители и дете в нещо много специално. Ако имате под ръка всичко онова, което се оказва необходимо, няма да нарушите вълшебството, докато се посвещавате на неговата хигиена.

КАКВО Е НУЖНО ЗА КЪПАНЕТО

Важно е да се помни, че къпането, преди всичко, трябва да е удоволствие за детето. Да прекара известно време потопено във ваничка с топла вода, докато получава ласките на мама, се превръща в разтоварващо усещане и приятна форма на контакт.

Кога да започне къпането? След една-две седмици, време, необходимо за заздравяване на пъпчето след падането на пъпната връв. От този момент бебето може да се къпе всеки ден, оборвайки мита от народните вярвания, че ежедневното къпане отслабва организма. Въпреки това е важно всяка фаза на къпането да се осъществява със специализирани продукти, не само почистващи, но и омекотяващи. Знае се, че бебешката кожа е нежна и фина и на практика е лишена от естествена защита. Следователно, ви предлагаме някои съвети за действие при тази очарователна ?операция? и как да изберете подходящите продукти.

За да започнете, трябва да разполагате с мек сапун и шампоан. Също трябва да имате:

 • Чифт меки ръкавици за баня.
 • Естествена гъба.
 • Памучни тампони за почистване на ушите.
 • Хавлийка. По-добре е да бъде с качулка.
 • Чиста пелена.
 • Крем-балсам против раздразнения на кожата.
 • Спирт и памук, за почистване и дезинфектиране на пъпната връв през първите дни.

Да разгледаме по-подробно различните продукти и техните характеристики, което ще помогне да се ориентиране по-лесно.

ГЪБАТА. Крайно необходима, особено ако ви се струва, че детето не се наслаждава особено на потапянето във водата. Помага да свикне да я приема с доверие. Избирайте гъби от естествени материали, защото са по-меки и не действат агресивно върху кожата.

САПУН НА ПРАХ. Подходящ е за първите месеци, тъй като не образува пяна. Богат е на царевично нишесте и протеини. Засилва естествената защита на кожата.

САПУН МАРСИЛСКИ ТИП. ?Бялото хлебче?, синоним на чистота и съставен от натурални продукти, продължава да бъде най-популярното средство за банята на бебето. Липсата на парфюм осигурява, между други неща, почистване в дълбочина, без да дразни кожата.

ХАПЧЕТО МЛЕЧЕН САПУН. Създадено на базата на чисти растителни масла, с млечни протеини и глицерин, гарантира хидратиращ и защитен ефект за кожата. Също така, измива с мекота, не предизвиква парене в очите и помага да се избегне образуването на млечна коричка.

НЕУТРАЛЕН САПУН. Т.е. с ниво на киселинност между 5,5 и 5,7, подобно на това на бебешката кожа, която е с 5,5 приблизително. Той е ниско пенлив и не е вреден за финия мастен слой, който защитава бебешката кожа.

ТЕЧЕН ПРЕПАРАТ. Може да бъде също с неутрално рН и да съдържа малко пенливи вещества, с цел да се избегнат нежелани реакции: зачервяване на кожата, нацепване и др.

ШАМПОАН. Уверете се, че е с неутрално рН, със средна пенливост и не предизвиква раздразнения. Така ще можете да миете косата на детето на всеки два дни. Помнете, че трябва да обръщате специално внимание на косата и ако поддържате хигиената му грижливо, млечна коричка няма да се появи, дори и в тази зона.

ТОАЛЕТНО МЛЯКО. Отлично средство за омекотяване на най-нежните кожни участъци. Не съдържа агресивни за кожата вещества, обикновено е съставено от натурални масла и лайка, а също и витамин Е, който действа като антиоксидант и възстановява кожата. Много е ефикасно преди употреба на шампоана, като се остави да действа няколко минути преди да се пристъпи към миенето на косата, с цел да се отстрани по-лесно млечната коричка.

И СЛЕД ТОВА .... МНОГО ПОЧИВКА

След банята, която не бива да трае повече от пет минути, трябва да се подсуши детето с хавлия, като се наблегне на гънките и то без да се трие.

ТЕЧНА ПУДРА. За разлика от традиционната пудра на прах, която се използва за попиване на излишната влага и трябва да се използва умерено, защото може да бъде вдишана от детето /особено ако плаче/, течната пудра се разнася равномерно като емулсия и не може да бъде вдишана, с което се избягват спастични бронхиални реакции.

УСПОКОЯВАЩ КРЕМ. Предпазва от раздразнения, причинени от пелената и предлага незабавно облекчение, благодарение на комбинацията от цинков оксид и провитамин В5. Защитава кожата благодарение на съдържащите се в него натурални пшенични протеини и мляко, които подобряват защитните свойства на кожата.

ТОНИК ИЛИ ПАРФЮМ. Става въпрос за мек одеколон, който облекчава нежната бебешка кожа след къпане. Има тонизиращо действие и допринася за приятното усещане за свежест. В никакъв случай не трябва да съдържа спирт и трябва да е богат на хидратиращи, тонизиращи и възстановяващи вещества.

МАСАЖ ЗА ДОБРОТО МУ РАЗВИТИЕ

Тази нежна разходка може да завърши с лек масаж, който да удължи този толкова интимен момент. Може да се направи с бадемово масло, омекотяващо и успокояващо, за да смекчи триенето и да тонизира кожата на детето. Важно е да се обърне внимание на ноктите, за да не го нараните. Можете да седнете с кръстосани крака, облегнати на стената и да придържате детето върху краката си, да го поставите върху леглото или да го държите в ръка, а с другата леко го масажирайте. Затоплете ръцете си преди да започнете и ги намажете с олио. Започнете с леко докосване, като увеличавате натиска постепенно, за да може детето да привикне към масажа.

ГЪРДИ И КОРЕМЧЕ

Сложете бебето по гръб и му направете масаж с пръстите на двете ръце, като следвате средната линия на телцето. След това разделете ръцете и продължете по дължината на торакса, докато стигнете мишниците и така, докато ръцете ви отново се срещнат в средата на гърба.

ОТПУСКАНЕ НА РАМЕНЕТЕ

С детето, поставено по корем и с лек натиск на средните пръсти, му направете масаж отгоре надолу, следвайки вътрешната линия на плешките. Довършете движението нагоре по дължината на външната част на гърба. Повторете няколко пъти, като отделяте по около десет секунди на всяка обиколка.

КЪПАНЕ БЕЗ ВОДА

Алтернативни решения за бързо измиване незамисимо от мястото

Почистващо мляко. Почистващото мляко, често обогатено с натурални екстракти от лайка, с успокояващо действие, е чудесно средство за отстраняване на нечистотиите от кожата по деликатен начин, както естественото излющване. Идеално е за пътувания и почивка, когато се налага да се измие бебето без вода. Достатъчно е да се сложи малко мляко върху памук и да се почисти кожата на детето, поддържайки точното ниво на киселинност и хидратация.

Тоалетни кърпички. Тоалетните кърпички ? влажни, меки и деликатни, са винаги готови за употреба. Освен че почистват, тези продукти имат смекчаващо и защитно действие върху нежната кожа на бебето.

ДЕЛИКАТНИ БАНИ

 • Първите бани трябва да се осъществяват с голямо внимание. Бебето трябва да се потапя постепенно и да се придържа в хоризонтално положение от мама или татко, които подлагат ръка под гръбчето и държат дупето в дланта на ръката, докато с другата го къпят внимателно с гъбата. Започва се от крачетата и след това се потапя цялото телце.
 • Главичката трябва да се държи леко наклонена назад, с вдигната брадичка, за да не глътне вода. Удачно е да се гледа бебето в очите, за да му се вдъхне сигурност и спокойствие.
 • Ако бебето се разплаче от страх от водата, не настоявайте и го извадете от ваничката. Продължете почистването му с тоалетно мляко.
 • При всички случаи банята не трябва да продължава повече от пет минути, защото водата ще изстине. Помнете, че температурата в стаята, където го къпете, трябва да е около 24 градуса и тази на водата ? около 36-37 градуса.

Център «Съвременни родители»
06 юли 2005 г.

Още материали