София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

На пода!

През първите две години децата учат чрез движението и сетивата. Да се ограничи света им в леглото или кошарката, означава да се постави бариера пред пълноценното развитие на техните интелектуални способности.

Опитът е основата на детското познание. Мозъкът на бебето все още няма възможност да анализира данните, които постъпват чрез ?умствено осъзнаване?. Това умение ще го придобие по-късно. Детето трябва да чувства и действа преди да може да мисли по абстрактен начин. Да докосва, мирише, смуче, бута, хвърля, върти ?всички те са действия с голямо значение за развитието на интелекта. Поради това е много важно да се предоставят на малкото стимулиращи условия, в които да може да изследва и действа. Не свиквайте да го държите по цял ден в кошарката му или седнало на столчето. Колкото е по-широко пространството, в което вашето дете има свобода на движенията, толкова по-големи възможности ще има за познание.

БЕБЕТА ВЪВ ФОРМА

Първите движения на вашето бебе са хаотични и ограничени, но преди да навърши първата си годинка, ще бъде напълно в състояние да хваща предмет между палеца и показалеца или да натисне звънец, а също вече ще прави първите си крачки с ваша помощ.

Около четвъртия си месец ще започне да протяга ръце към близки предмети. Само месец по-късно ще започне да ги хваща и движи; ще започне да се задържа седнало, подпряно с възглавнички. Към средата на първата годинка ще започне да се обръща около тялото си и към осмия си месец ще пълзи; освен това вече ще може да се задържа седнало без помощ. По-нататък ще може да се държи на краката си, хванато за нещо и ще започне да лази.

Около първия си рожден ден може да започне да ходи само; ако ли не, до няколко месеца ще го постигне. Всички тези постижения са част от развитието на човека, поради което следват същата последователност и периоди от време, сходни при всички хора. Въпреки това, една стимулираща среда, съобразена с нуждите на малкото във всеки етап от развитието му, може да допринесе значително за по-доброто му и лесно развитие. Например, ако се предостави възможност на бебето от съвсем малко да пълзи из къщата и да се катери по диваните, ще стане по-умело, а това ще подобри равновесието му, способността му да заобикаля препятствия и ще допринесе за по-лесното му прохождане. Всички деца се научават да тичат, но не всички са еднакво добри в това. Например, всеки може да се научи да играе тенис, но в биографиите на големите шампиони почти винаги откриваме, че са хванали първите си ракети на три или четири годишна възраст. И ето че предоставените възможности играят важна роля в цялостното развитие на детето, както физическо, така и умствено. Разбира се, винаги трябва да се има пред вид, че не бива да се ускорява нормалния процеса на развитие на детето. Едно е да се благоприятства естествената еволюция чрез подходящо стимулиране и друго, съвсем различно е да се опитвате да прескочите някои етапи, насилвайки детето да реализира нещо, за което тялото или умът му още не са готови.

Първата стъпка е да се предостави на детето подходяща среда. Креватчето и кошарките са много ограничени пространства, които не позволяват движения за придвижване като обръщане, придърпване и още по-малко ? пълзене. Столчето за хранене е много полезен ?инструмент?, за да се научат да се хранят сами или да боравят с малки предмети, което също ограничава тяхната подвижност, и, поради това, трябва да се ползва само за кратко време. Подът е идеалното място за малките, а и най-подходящото, за да им предоставите най-голяма свобода за придвижване из цялата къща. Съобразете тази среда, за да предотвратите възможни инциденти.

идеалната среда е тази, която: мотивира, предоставя възможности и предотвратява инциденти.

УМСТВЕНА ГИМНАСТИКА

Мозъкът, както и тялото, се нуждае от възможности, за да се формира и развие максимално. Многобройни изследвания показват, че интелектуалния коефициент, който се достига от детето, е тясно свързан с възпитанието, получено у дома, и по-точно, с факторите, свързани със средата и възможностите, които тя предоставя за изследване, откриване, боравене? Един дом с деца трябва да бъде устроен така, че те да могат да контактуват свободно и без опасност в заобикалящата ги среда.

Идеалната среда е онази, която:

 • МОТИВИРА
 • ПРЕДОСТАВЯ ВЪЗМОЖНОСТИ
 • ПРЕДОТВРАТЯВА ИНЦИДЕНТИ

Изследването на хола на дома или градината, не само благоприятства двигателните умения на малкото, но и му предоставя многобройни възможности да намери отговор на своето любопитство; така ще се заинтересова повече от заобикалящите го предмети. Да има на разположение среда, в която да задоволява любопитството си, изследвайки и откривайки, ще му помогне да разбере законите на природата, употребата на предметите и ще поощрява изобретателността му, а от друга страна, ще благоприятства неговата независимост.

Колкото по-широко е пространството, в което детето ти има свобода на движение, толкова повече възможности ще има, за да учи.

Децата стават по-зависими, когато са по-защитени. Ако детето ви свикне да прекарва деня в ограниченото и познато пространство на креватчето си, ще може да се уверите че, когато поискате да го извадите оттам, ще ви бъде много трудно да го окуражите да се отдалечи от вас и едва ли би посмяло да изследва непознато място.

Въпреки че още не се придвижва, можете да поставите бебето в хамак или дюшече /което да го предпазва от студа и от твърдия под/ на различни места из къщата; така, освен че ще е във ваша компания, оставяте на негово разположение голямо разнообразие от зрителни, слухови и други стимули. Когато започне да се обръща, трябва де сложите дрънкалки и играчки близо до него, за да привличат вниманието му, но без да може да ги достига с едно протягане на ръка; по този начин го мотивирате да се придвижи. На етапа на пълзенето е подходящо да има предмети и мебели, по които да се катери без риск и за които да се хваща, за да се изправи.

Тука е опасно!

Това са главните огнища на инциденти /удари, интоксикации, токов удар?/ в дома. Вземете предпазни мерки, за да не представляват опасност и вашето дете ще се наслаждава на воля на откриването на своята къща.

Преди да започне да пълзи: високи места /шкаф за преобличане, легло, диван....

Когато вече лази: стълби, контакти, врати, кабели, висящи завивки, ръбове на маси и мебели, чекмеджета и шкафове с опасни продукти, ключове напечки, фурни и запалени камини, малки и опасни предмети и балкони.

Ако имате градина, не забравяйте да му забраните достъпа до басейна, без придружител, който да го наглежда.

Най-добрите играчки

 • Одеялце, което да стимулира различни възприятия у детето: вид материя, звук, образ, форма....
 • Детска гимнастика: за упражняване на ръце и крака, като ги протяга към предмети, които висят и се опитва да ги хване.
 • Възглавнички: придържат го седнало, лази върху тях или ги мести.
 • Играчка, която се движи: подтиква го да пълзи след нея.
 • Топки: да гледа как се търкалят, да пълзи след тях /по-късно и да ходи/, да ги хвърля, хваща... Топките трябва да са меки и средно големи, за да може детето да ги държи, докато се придвижва.
 • Части от конструктор: да прекарва известно време на килима, като ги удря една в друга, смуче ги, хвърля ги, а по-нататък, прибира ги в кутия или строи кули.
 • Коли-играчки: да ги бута и тегли навсякъзе.
 • Кофичка, лопатка и гребло: да се забавлява от разходките в парка.

Забавления на пода

На килима или паркета, върху тревата или на пясъка, с някои от тези игри или дейности, да паднеш на земята от смях ще престане да бъде само израз. Има такива, с които да се разтовариш или да придобиеш добри навици.

 • Количка: за да може да пълзи, първо трябва да заякнат ръцете му. Легнало по корем, повдигнете краката му, за да се крепи само на ръце. Накарайте го да мести ръчички, за да се движи.
 • ?Тичай, че ще те хвана?: когато придобие по-голяма лекота на пълзене, малкото ви дете ще се радва, ако се правите, че го преследвате из къщи. Ще се опита и то да ви хване.
 • Да ви имитира: седнете срещу него /или двамата пред голямо огледало/ и го подканете да повтаря вашите жестове и движения. Когато го направи, дайте израз на радостта си, като ръкопляскате и се смеете, така ще го окуражите.
 • Криеница в къщи: разхвърляйте възглавници по пода, сложете стол или пръчка, под която се събира детето, сложете някоя играчка върху дивана и друга, скрита в кутия или под нея?след това го насърчете да се катери, да търси, да минава отдолу, да мести, да наднича?и всичко, което му хрумне.
 • Време за почивка: върху юрганче или хавлиена кърпа направете масаж на цялото му тяло; може да използвате лосион за тяло или бадемово масло. Уверете се, че температурата не е ниска, за да не настине.
 • Трябва да се раздвижим: всъщата поза, но вместо масаж, може да направите гимнастика с малкото, като свивате и изпъвате крачетата, кръстосвате ръчичките няколко пъти върху тялото, подавате палците си, за да се хване и придърпвате телцето му към себе си, докато заеме седяща поза...
 • Да приберем играчките!: в края на деня сигурно целият под е затрупан с разхвърляни играчки. Помолете го да ви помогне да ги приберете в неговия сандък; освен чудесно двигателно упражнение /да се придвижи до играчката, да се наведе, да я хване, да се изправи, да я занесе до кашона и да го уцели/, ще засилвате чувството му за сътрудничество при работа вкъщи по забавен начин. Ако в същото време назовавате предметите и му даваде простички кованди, като ?вземи тази количка оттам?, ще стимулирате и развитието на говора му.

Център «Съвременни родители»
16 ноември 2005 г.

Още материали