София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Алергиите - как да ги избегнем и лекуваме

Алергиите, дължащи се на полени и на замърсяване, се увеличават напрекъснато. Въпреки това, могат да бъдат контролирани с лекарства и да бъдат избегнати, следвайки елементарни хигиенни норми.

През 50-те години хората с проблеми, причинени от алергии в Съединените Щати не надвишаваха 5% от населението. Днес обаче, броят им достигна до 30%. В България се наблюдава подобна ситуация. Кои са причините? На първо място, високите норми на замърсяване, които поставят на изпитание защитните ни сили. Други причини са промените в климата, които удължават периода на присъствие във въздуха на полени от растенията и нашият начин на хранене, който не благоприятства добро поддържане на стомашно-чревната флора, съюзник на имунната ни защита, която предпазва организма ни от всички болести, включително и от респираторни алергии.

С две думи, светът на алергиите е много сложен и е в процес на усилено изучаване, затова все още няма общо решение на проблема. Въпреки това, няма мвясто за тревога, тъй като респираторните алергии рядко представляват сериозна опасност за здравето.Освен това, за да се борим с тях, разполагаме с добри съюзници. Някои от тях са в ръцете на специалистите: тестове, лекарства и ваксини, все по усъвършенствани и ефикасни, а и мното други, които са в ръцете на самите родители. Да се запознаем с всички тях.

Тестове за установяване на проблема

Единственият начин да се разбере дали детето е алергично, е да бъде подложено на серия специфични прегледи. Те показват дали е алергично към някое вещество или само е чувствително към него, в който случай не е сигурно, че ще се проявят симптоми на алергия. Ето тестовете, които помагат да се установи със сигурност:

PRICK TEST. За осъществяване на тази проба се поставят капки от различни алергени на ръката на детето и се прави малка резка, с цел веществото да проникне в кожата. При алергия мястото се зачервява и подува. Манипулацията не е опасна, нито болезнена, само се иска малко търпение заради необходимостта от време за реакция на веществата.

PRIST И RAST. Чрез кръвен анализ се търсят общите IgE и специфичните антитела, отговорни за хранителните алергии. Тези тестове не само показват дали детето е алергично, а също и реакцията му към определен алерген, важни данни за правилното планиране на предпазване и лечение.

PATCH TEST. Тази проба се осъществява, като се постави върху кожата на детето пластир с алергени: ако детето е алергично, кожата се зачервява. В педиатрията, обаче, този тест е все още в експериментална фаза.

Лекарствата, които помагат

Алергените, които обикновено причиняват най-много проблеми на респираторния апарат, са акарите, полените, гъби, косми и пърхут от животните. ?Настинките? се дължат на полени с по-голяма консистенция, които се задържат в горните дихателни пътища, докато астмата я предизвикват полени с малка големина, които проникват чак до малките бронхи. Към тези симптоми често се прибавят сълзене и сърбежи в носа, очите и устата.

АЛЕРГИЧЕН РИНИТ

Алергичната настинка се облекчава обикновено с антихистаминови препарати.

АЛЕРГИЧНА АСТМА

Астмата може да се лекува с бронхоразширяващи препарати, включително под формата на аерозоли или прахчета за вдишване, които се приемат чрез специално устройство, което се предлага заедно с препарата. Към тях могат да се прибавят нови лекарства. Скорошни изследвания показаха, че в случаи на атипичен дерматит /алергична реакция, която може да се отключи от различни фактори/, приемането на антихистамини изглежда намалява вероятността за развитието на алергична астма.

Могат да се предотвратят с ваксина

За борба с респираторните алергии могат да бъдат полезни някои ваксини, които подпомагат добрия имунитет, ако се прилагат с постоянство 3-5 години. Нямат важни странични ефекти, особено ако се приемат под езика.

КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ПЕДИАТЪРА

НА ЯСЛИ ВЪПРЕКИ АЛЕРГИЯТА?

Ако детето ходи на детски ясли, има ли по-голяма вероятност да стане алергично? Това не е съвсем ясно. В действителност, при контакт с патогенните агенти имунната защита работи повече и поради това, би трябвало да се засилва. Някои вирусни инфекции, като бронхиолит, причинен от респираторен вирус, могат да благоприятстват появата на дихателни проблеми, но също така да намалят производството на антителата, отговорни за алергиите. Така че, преди да вземете каквото и да е решение, е по-добре да се консултирайте с педиатъра, като се вземе под внимание и общото здравословно състояние на детето.

ДА НА ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ

НЕ ОТСТРАНЯВАЙТЕ КОТЕТО, АКО БЕБЕТО ОЩЕ НЕ СЕ Е РОДИЛО

Трябва ли да подарим котето, което имаме, поради страх от алергии, които може да причини на бебето?

Може да се окаже полезно, ако детето е наистина алергично към козината му, но пък е напълно безполезно и ненужно като превантивна мярка, защото присъствието на котето би могло да засили защитните сили на организма, които предпазват от алергии.

С други думи, преди да вземете решение, винаги е по-добре да потърсите съвет от педиатъра.

ЕДИН ДОБЪР СЪЮЗНИК

Защити го с млякото си

 • Някои антитела преминават от майката в детето чрез плацентата, но други се предават чрез майчиното мляко: имунната система на бебето се засилва по-лесно, ако получава майчина кърма.
 • Майчиното мляко е най-подходящият съюзник в борбата за предпазване от алергии: не само засилва имунната система, но и предоставя някои основни елементи.
 • Коластрата, произвеждана в първите дни след раждането, е много богата на макрофаги, т.е. клетките, чиято функция е да защитават организма и антителата, които предпазват храносмилателния апарат на новороденото, допринасяйки също за предпазване на лигавиците му.

НЯКОИ МНОГО ПОЛЕЗНИ БАКТЕРИИ

 • Употребата на млечни ферменти по време на бременността може да бъде много полезна за предпазване от алергични екземи на най-малките. Според резултатите от едно скорошно проучване, проведено от група финландски учени, някои бактерии, напълно безвредни, могат да подготвят имунната система на новороденото така, че да устои на алергичните реакции, породени от наличието на различни фактори.
 • Учените използваха един вид бактерии, Лактобацилус Рамнозус, за да се опитат да предотвратят такива реакции при дете с риск от алергии. Тези бактерии, наречени ?пробиотици?, се срещат в някои храни, като киселото мляко и сиренето. В продължение на няколко седмици специалистите даваха на някои бременни жени с висок риск да родят дете с алергии капсули с пробиотици всеки ден и така продължиха през шестте месеца след раждането.
 • На две годишна възраст 35% от децата бяха развили алергична екзема: 46 от 132, всички те с риск от алергии,поради наличието на братя или родители с алергии. Изненадващ резултат, като се има пред вид , че според медицинските статистики, се очакваше двойно по-голям брой рискови деца да страда от подобни проблеми. Въпреки това, още не е ясно по какъв начин пробиотичните бактерии защитават детската имунна система.

Според СЗО /Световна Здравна Организация/ могат да се употребяват от 5-годишна възраст. Не се изключва, въпреки всичко, употребата на лекарства. Въпреки това, СЗО препоръчва прибягването до ваксини само когато вече е потвърдено наличието на алергия и ако детето е алергично само към едно единствено вещество. На всеки алерген трябва да се противостои със съответната ваксина и, в действителност, не може да се ?тъпче? един детски организъм с ваксини.

У ДОМА: ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Ето някои основни правила за доброто състояние както на дихателния апарат, така и на имунната система на малкото дете:

 • Проветрявайте често стаите, особено сутрин и следобед, когато във въздуха има най-малко полени. Това помага за насищането им с кислород, крайно необходим на детето, за да диша добре. Също многоважно за детето е да прекарва повече време на чист въздух, естествено, не в близост до уличния трафик. Частиците, отделяни от ауспусите, се свързват с полените и допринасят за по-лесното им проникване в дихателния апарат.
 • Следете температурата в къщи да не надвишава 18-20 градуса и влажността на въздуха да не слиза под 40-60%. За целта, може да използвате хигрометър, специален апарат за измерване на влажността. Винаги да е включен дим-детекторът, без да се държи сметка за влажността , не е добър навик. Може да бъде полезно в случай на остър пристъп, т.е. ако детето е с настинка, болно гърло или астма; все пак трябва да се знае, че прекалено високата и постоянна влажност затруднява дишането и създава оптимабна среда за акарите, които са сред главните виновници за алергиите.
 • Не пушете в къщи. Всички грижи за въздуха в къщи ще са безполезни, ако след това се пуши.
 • Кърмете детето си, а в периода на отбиването следвайте стриктно съветите на педиатъра. Яйцата, рибата и боровинките трябва да се въвеждат след навършване на годинка, защото са отговорни за много алергии. Тези храни могат също да предизвикат алергии у детето чрез майчиното мляко. Ако има роднини с алергии, целесъобразна е консултация с педиатъра.
 • Следете детето да не е в кухнята, когато се готви или в хола, когато е запалена камината: пушекът и газът, отделяни при горенето, стигат до дихателните пътища на малки и големи.
 • Обзаведете дома си и най-вече стаите, където детето прекарва най-мното време, с материи, които се поддържат лесно, и ограничете употребата на мокети килими, дамаски, тежки завеси, играчки, които привличат прах, плюшени и др.
 • Често минавайте с прахосмукачка по стаите, почиствайте старателно рафтовете и масите, мийте пода и перете чаршафите, за да премахнете праха, в който лесно се загнездяват акарите.
 • Давайте на детето антибиотици, само когато детският лекар сметне за необходимо: тези лекарства чувствително отслабват чревната флора, която има главна роля за защитата на детския организъм от агресията на патогенните носители.

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ АЛЕРГИИТЕ

Появата на някои ?обезпокоителни признаци? може да покаже дали детето развива някаква алергия. Родителите трябва да разпознават някои сигнали и да ги споделят с педиатъра. Необходимо е, най-вече, да се наблюдава детето:

 • Има постоянни оплаквания като запушен нос, кашлица или настинка. В същото време трябва да се следи дали очите му не са зачервени или не сълзят непрекъснато.
 • Има зачервени и лющещи се участъци по кожата, най-вече в кожните гънки. Това може да се дължи на атипичен дерматит, проблем, свързван често с хранителни алергии, но който може да съвпадне и с дихателните.
 • В периода на отбиване има сърбежи, диария или повръща, когато се въвежда някоя храна: може да става въпрос за хранителна алергия, която често отшумява бързо, докато респираторната обикновено протича за по-дълго време.

В РЕЗЮМЕ

Ако не понася дадена храна....

В общи линии, хранителните алергии са тези, които се проявяват почти веднага, докато респираторните обикновено, доста по-късно.

Според скорошни проучвания на изследователката Рената Мишел, при децата, алергични към мляко и яйца има около 60-70% вероятност да развият също и респираторни алергии, които са по-трудни за овладяване, за разлика от хранителните, които често са преходни.

Център «Съвременни родители»
23 декември 2005 г.

Още материали