София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Нещо го ухапа!

Неговата кожа е толкова нежна и трябва да удвоите усилията си , за да го предпазите. Комари, оси, конски мухи, мравки и други насекоми ?се трудят? безспир през тези месеци, а твоето новородено е лесна мишена. Спестете му тяхното ухапване.

Броят им расте с хубавото време и не подминават и малкия човек вкъщи. Ухапването от насекоми обикновено не е опасно, освен в случай на алергия, но пък е много неприятно. Имайте пред вид че , освен неразвитата защитна система на новороденото, отровата, изпусната от насекомото може да има сериозни последици за него, когато порасне.

КАКВО МОГАТ ДА ПРИЧИНЯТ?

Зачервяване, сърбеж и оток. Това са обикновено симптомите, когато някое насекомо ужили твоето бебе. Ако се случи на място като клепачите или устните, възпалението може да стане по-видимо, понеже тъканта там е много мека. Относно усложненията, които могат да възникнат, най-често срещана е допълнителната инфекция от разчесване и поради това трябва да предотвратите сърбежа. Но, без съмнение, най-важният проблем е вероятна алергична реакция от отровата на насекомото ? може дори да бъде смъртоносна, ако мястото е близо до жизненоважен орган /врат, очи, език?/. Ако не знаете дали детето ви е предразположено към алергии, ще го разберете лесно, защото ще започне да диша трудно, може да се появят слабост, световъртеж, изпотяване, затруднено преглъщане? Обърнете се незабавно към Бързата помощ на някоя болница. А ако вече има доказана алергия, не забравяйте да включите в лятната си аптечка и една ампула с адреналин, за да му я поставите възможно най-рано.

НАЙ-ЕФИКАСНИЯТ РЕПЕЛЕНТ

Не са подходящи, а още по-малко за бебе. Голяма част от химическите репеленти съдържат вещества, които могат да раздразнят деликатната кожа на новороденото. Затова, преди да е навършило една годинка, не го мажете с такива продукти, а след това му направете тест за поносимост в някоя част на тялото, като дупето или гръбчето, като не го мажете повече от веднъж дневно, но в никакъв случай върху ръцете, защото може да ги сложи в устата или да се пипне по очите. Ако се намирате на място, където гъмжи от насекоми, бихте могли да напръскате дрешките на бебето с препарата. Но, без съмнение, подходящата защита за едно новородено от насекоми се постига с облеклото и противокомарните мрежи. Затова, обличайте детето така, че да покривате по-голямата част от тялото му и му слагайте шапчица. Също така, не забравяйте да поставяте над креватчето и на количката за разходка тензухена пелена или противокомарна мрежа.

ДА ГО ПРЕДПАЗИМ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ

  • Не го обличайте в дрешки с ярки цветове или лъскави щампи.
  • Избягвайте одеколони или сапуни със силна миризма.
  • Дръжте го далече от залесени и блатисти места.
  • Не му разрешавайте да сяда или лази директно върху тревата.

КАК ДА РЕАГИРАМЕ

Ако въпреки предпазните мерки, все пак го ужили насекомо, може да облекчите болката с компреси със студена вода върху засегнатото място, а също, ако нараняването е значително, може да се консултирате с педиатъра дали е целесъобразно да приложите и противовъзпалителен крем с кортикоиди.

Център «Съвременни родители»
01 ноември 2005 г.

Още материали