София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Малки неприятели: Акарите

Акарите, намиращи се в праха

Могат да отключат алергии у деца, предразположени към тях, но това рядко се случва преди две-годишна възраст.

Приблизително едно на всеки пет деца страда от алергия, но този брой се увеличава непрекъснато, което се дължи на това, че, особено в индустриално развитите страни съществуват серия от фактори, които допринасят за тези неразположения: замърсяването, домашното отопление, прекалено високата степен на влага и температура в домовете. Една от най-често срещаните алергии, която причинява неприятности дори и през зимата, е причиняваната от акарите. За какво точно става въпрос? Какви хигиенни правила трябва да се спазват, за да бъде избегната и елиминирана? Какви лоши навици трябва да бъдат изкоренени от нашите жилища?

ИМА ХИЛЯДИ В ЕДИН ГРАМ

Алергията е засилена имунна реакция на организма срещу една странна субстанция, най-често протеинова, наречена алерген. Тази субстанция може да бъде с естествен или изкуствен произход. Първата се среща в полените, козината на животно, в някои храни и в мъховете. Изкуствената, съдържаща се в лекарства и техни производни или препарати, може да предизвика реакции в някои органи, като кожата, очите, носа, дробовете и вътрешните органи.

Акарите са алергени от естествен тип. Става въпрос за малки животни, които не се виждат с просто око и приличат на миниатюрни паячета /в един грам прах се съдържат от 2 до 5 хиляди/ , които обичат влагата. Гнездят в дюшеците, възглавниците, матраците, диваните, килимите и дори в дрехите. Наричат се дерматофагоиди, термин с гръцки произход, който означава ?ядящи кожа?, дължащо се на това, че се хранят с органични материали.

ПЪРВИТЕ ГОДИНИ НЕ ПРИЧИНЯВАТ ПРОБЛЕМИ

Тази алергия рядко се появява в най-ранно детство, тъй като, за да се прояви, трябва детето да е било в контакт с алергена две-три години.

Най-общо казано, децата, алергични към акари, имат:

 • Респираторни проблеми, като ринит и астма. Ринитът, освен чрез обилна секреция, почти винаги се проявява и по обратния начин, т.е. запушен нос.
 • Някои деца могат да страдат от упорита и хронична кашлица. В някои случаи алергията може да бъде придружена от дерматологични прояви, като ?необичаен дерматит? или екзема, зачервяване на кожата, придружено със сърбежи, което може да засегне бузите, ушите и челото и дава усещане за обрив при допир. Тези реакции могат да се разпространят по зоните зад ушите, в сгъвката на лакътя, подколянните ямки, опакото на ръцете и зоната на палеца.

СИМПТОМИ, СХОДНИ С ДРУГИ АЛЕРГИИ

Симптоми като ринитът и астмата се проявяват също при алергия към полени и при предизвиканата от животински косми и акари. Но, въпреки че клиничните им картини са почти еднакви, те се проявяват по различно време. Докато най-често срещаната алергия /предизвикана от полените или ?сенна треска?/ се появява през пролетта, когато цъфтят растенията, причинители на алергени, а алергиятаот мъхове ? в края на латото и началото на есента, то ринитът, причинен от акарите, се проявява през всички сезони. Това означава, че може да се прояви по всяко време, вследствие на постоянното присъствие на акарите, които го причиняват, макар че може и да се влоши при смяна на сезоните, есента и пролетта. Тогава са периодите, когато акарите се размножават и тяхната концентрация е по-голяма.

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ С ТЕСТ

За да се открие без възможност за грешка причината за алергията, детето трябва да се подложи на тест. Има два вида тестуване: тест на кръвна проба или върху кожата.

 • При подозрения за наличието на алергия, причинена от акари, се прилага тестуване на кожата ? prick test ? като се използва малка част от алергена, който докторът поставя върху кожата на долната вътрешна страна на ръката на детето и след това драсва с игла, за да може течността да проникне горните слоеве на кожата. Ако детето е алергично, се появява оток със зачервяване. Този тест е лесен за прилагане и дава бърз отговор на въпроса.

Майчиното мляко ПРЕДПАЗВА

 • ДА СЕ КЪРМИ ДО ШЕСТ-МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ. В днешно време е препоръчително да се удължава кърменето предимно с майчино мляко поне до навършване на шест-месечна възраст на детето, тъй като прекалено преждевременното захраннване с твърди храни благоприятства появата на алергии.
 • ХРАНИТЕЛНИЯТ РЕЖИМ НА МАЙКАТА има важно значение за появата на алергии. В наши дни храната на майката е по-богата на ненаситени киселини, съдържащи се най-вече в маргарина и различните видове олио от семена, които спомагат за образуването на антитела IgE ( имуноглобулини Е) и други химични вещества, причинители на алергии.

АТИПИЧЕН ДЕРМАТИТ

4 ПРАВИЛА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАВЯТ

Максимална хигиена на тялото и на дрехите, които обличаме

 • Трябва редовно да се режат ноктите на бебето, за да не може да си разрани кожата.
 • След баня тялото му да се маже с крем или тоалетно мляко.
 • След изпиране на дрешките, трябва добре да се изплакват, за да се отстранят остатъци от праха или омекотителя.
 • За да диша лесно тялото, трябва долното бельо да е винаги памучно.

МЛЕЧНИТЕ ФЕРМЕНТИ ЗАСИЛВАТ ИМУННАТА СИСТЕМА

Вследствие на хранителните модификации и на честата употреба на антибиотици, чревната флора на децата в Западна Европа се състои главно от стафилококи, вместо, както някога, от бифидубактерии и лактобацили /млечни ферменти, съдържащи се също в киселото мляко/.

За възстановяване на равновесието в стомашно-чревната флора, млечните ферменти упражняват защитни функции, предпазващи от хранителни алергии.

В РЕЗЮМЕ

КАК ДА ИМ ПРОТИВОДЕЙСТВАМЕ

Родителите с деца, алергични към прах, трябва да спазват следните правила:

 • Червена светлина на вълната, защото благоприятства разпространението на акарите, и обратното, зелена светлина на синтетичните материи.
 • Да се избягва употребата на материали от латекс, защото е установено, че акарите могат да живеят и в тях.
 • По-добре се откажете от мокети, пухени възглавници, завивки и килими, които задържат прах.
 • Перете често плюшените и платнени играчки.
 • Прахът да се обира с влажни кърпи, за да се избегне разпръскването му във въздуха.
 • Върху матрака да се сложи веднага плътна постелка, за да се избегне излизането на акара на повърхността.
 • Зелена светлина на акарицидите. Внимание: акарът може да причини алергии, дори и унищожен, така че е много важно за се почисти внимателно след дезинфекция.
 • Свободна употреба на аспиратори, снабдени със специални филтри, които задържат акарите. Като алтернатива може да се използват системи със електростатично или водно филтриране.

Да се контролират влажността и температурата, която да не надвишава 20 градуса. Влажността тлябва да бъде приблизително около 50%.

Център «Съвременни родители»
16 август 2005 г.

Още материали