София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

За успешно лечението на диабет тип 1 със стволови клетки съобщават учени

Дълготрайно подобрение на състоянието е било отчетено при лица с диабет тип 1, след направена трансплантация на стволови клетки. Новината беше разпространена от Reuters, Time, U.S. News и други електронни медии. Данните с подоробно описание на процедурата са били публикувани в последното издание на Journal of the American Medical Association.

Изследването е включвало пациенти с диабет тип 1, известен още като ювенилен диабет. Той се появява, когато имунната система започне да атакува собствените си клетки. Така тя разрушава инсулин-продуциращите клетки в панкреаса. Тяхната функция е да регулират равнището на кръвната захар. Вследствие на това пациентите с диабет тип 1 се нуждаят от ежедневно инжектиране на инсулин.

Като алтернатива на традиционното лечение, учени начело с д-р Ричард Бърт от Северозападния университет в Чикаго са инжектирали стволови клетки, изолирани от костния мозък на самите пациенти. Всички те са били с диагноза диабет тип 1. Приложената процедурата е позната като автоложна немиелобластна хемопоетична стволово-клетъчна трансплантация. Такава е била направена още през 2007 година с участието на екип, начело с д-р Джулио Волтарели от университета Сао Пауло, Югоизточна Бразилия. Тогава са били съобщени резултатите на 15 пациенти с диабет тип 1, подложени на терапия със стволови клетки. Анализът на данните е показал, че впоследствие те не са имали нужда от инсулиново лечение за поддържане на равнището на кръвната захар. В новото проучване 20 от общо 23 пациенти са постигнали инсулинова независимост като 12 – напълно и 8 за период от 4 години. Групата от 8 пациенти е подновила инсулиновото си лечение, но в ограничени стойности. Възрастта на лицата в проучването е била от 13 до 31 години. За да открият дали промяната в състоянието им има дълготраен ефект учените са измервали нивата на C-пептидите, които показват до каква степен тялото произвежда инсулин. Така те са установили, че тези равнища се увеличават до 24 месец след направената трансплантация и се поддържат до 36 месец. Дори в групата, която е подновила инсулиновото лечение се е наблюдавало значително увеличение на C-пептидите. «Това е първата терапия, която позволява на пациентите да останат без поддържащо лечение, без инжектиране на инсулин и без медикаменти за подтискане на имунната система за дълъг период от време», казват авторите. «В момента стволовите клетки са единственото лечение, което се оказва, че може да помогне на лица с диабет тип 1», твърдят от екипа, но същевременно подчертават и необходимостта от провеждането на по-голям брой проучвания в областта за доказване на надеждността и валидността на процедурата.

За повече информация относно стволовите клетки можете да позвъните на тел.02/989 44 00 или на www.cryo-save.com

Още материали