София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Мокри кърпички!

Трябва да се сменяват памперсите на новороденото веднага след като се изцапат. В първите месеци от неговия живот тази процедура е 6-8 пъти на ден. При подобен ритъм, за много майчета е важно не само финансовата страна на въпроса, но и бързината и удобството.

Преди всичко трябва да отбележим, че досега не е измислено нищо по рационално от подмиването с вода и сапун, и разбира се няма нищо по натурално от това. Колкото по-малко изкуствени и химически препарати се нанасят върху кожата на бебчето, толкова по-малък е риска от алергични реакции. Така утвърждават педиатрите и специалистите по отглеждане на деца. Именно поради тази причина те съветват да се използват детски салфетки само в определени случаи. Или в краен случай да ги използвате ежедневно само ако детето има здрава кожа. При появата на най-малки зачервявания по добре да преминете към традиционния метод ? вода и сапун.

Влажните салфетки позволяват да почистите кожата на новороденото без вода и са необходими, когато родителите не са си в къщи: в гости, пикник, екскурзия и др.

Съхранявайте ги най-добре в стаята където спи бебчето. Те ще СА ви необходими когато сменяте памперса на детето през нощта или след като се събуди.

За да изберете от огромното разнообразие на такива салфетки, на вас ви е необходимо да обърнете внимание на няколко параметри:

  • издръжливост - салфетките не трябва да се късат;
  • дебелина - трябва да са толкова дебели колкото да не ви цапат ръцете;
  • ефективност - тя зависи от типа на измиващата емулсия;
  • комфортност - трябва да са достатъчно меки, за да му е приятно на бебето ? погледнете дали се съдържат масла, крем, лосион или мляко;
  • срок на годност

Производителите постоянно се съревновават въвеждайки нови козметични състави, които да ?ухажват? даже и най-чувствителната кожа, не предизвиквайки дразнене. Това са антиалергенни, pH-неутрални или равни на равнището на киселинност на кожата компоненти. Имайте предвид, че за новороденото е по-добре салфетки без аромат.

Обикновенно майките купуват салфетки с твърда опаковка с капаче, в които след това слагат сменни блокове със салфетки от меки опаковки. Но в последно време има тенденция производителите да не правят твърди кутии а само меки. А за съхраняване няма нищо по-добро от твърдата кутия. Лепящата лента която покрива отвора на меките опаковки много бързо престава да се залепва и може по-бързо салфетките да изгубят своето предназначение или ако сте ги сложили в чантата за разходка могат да протекат.

Разбира се кутията струва повече, но тя може да ви служи дълго и позволява да използвате сменни пакети на различни производители.

За удобството основно значение има метода на изкарване на салфетките от кутията (особено ако трябва да се направи бързо!). Има салфетки, сгънати на половина и поставени една в друга ? вие дърпате една и се появява ъгълчето на следващата. Други са опаковани една върху друга и е необходимо да ги изваждате една след друга. Съществуват също така салфетки тип ?руло? (продават се в кръгли кутии), които се откъсват на перфорирана линия. Това не е особено удобен вариант, т.к. за да откъснете салфетка трябва да използвате и двете си ръце, т.е. трябва да пуснете бебето, а това не трябва да го правите особено ако то се намира на повивалната масичка.

Освен обективните критерии има и още един ? емоционален, който ще изиграе не последна роля във вашият окончателен избор: аромата на всеки вид салфетки е различен. На вас трябва да ви харесва, защото кожата и дрешките на вашето бебче неуловимо леко ще миришат на дадения аромат.

Център «Съвременни родители»
15 май 2006 г.

Още материали