София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Ролята на бащата по време на раждането

До преди няколко години с учудване гледахме американските филми, където бащата присъства на раждането на детето си и прерязва пъпната връв. Днес, под влиянието на различни фактори, тази картина може да се види и в България.

Трябва ли бащата да участва в раждането на своето дете? Този въпрос вълнува много бъдещи родители и все по-често се дискутира в публичното пространство.

Основният довод на привържениците на съвместното раждане е това, че присъствието на бащата в този вълнуващ момент сплотява семейството, включва бащинските инстинкти и бащата по-силно обича детето си и неговата майка. От друга страна, противниците смятат, че бащата изпитва огромен стрес, виждайки любимата си да страда, или пък без да иска се отвращава от неприятната гледка и това отвращение се пренася върху отношенията между партньорите. Освен това, много хора са на мнение, че таткото просто няма с какво да помогне на родилката.

Мит или реалност?

За да могат бъдещите родители да приемат правилното за тях решение, нека се опитаме да разгледаме обективно аргументите на двете страни:

  • Съвместното раждане сближава партньорите

Това е така ако бъдещите родители имат здрава връзка, близки, открити отношения. Присъствието на бащата на раждането е абсолютно противопоказно като средство да се реанимира връзка, която е започнала да се разпада. Според психолозите в този случай присъствието на таткото може само да охлади отношенията в семейството.

  • Огромна радост за мъжа е да види раждането на своето дете

Да види детето си - да, велика радост е. Но когато става дума за това да види самото раждане - всичко е много индивидуално. Тук имат значение индивидуалните черти на мъжа, неговото желание и нагласа. Ако таткото наистина иска да присъства, ако се е потопил изцяло в процеса на раждане, ако е осъзнал неоценимата подкрепа, която дава на любимата си и детето си, то раждането ще стане неповторимо емоционално изживяване.

  • Той ще обича детето по-силно

Няма данни, които да потвърждават тази теза. Бащите са различни - някои непрекъснато играят с децата си, а други старателно избягват детската стая. И разликата не идва от там, че едните са държали майките за ръка по време на контракциите и са прерязвали пъпната връв, а другите нервно са обикаляли родилния дом. Всичко е въпрос на характер и на заложеното още в детските години отношение на мъжа към бащинството.

  • Ако мъжът види жена си по време на раждането ще престане да изпитва влечение към нея

Противничките и привърженичките на съвместното раждане водят най-много дебати именно по тази тема. Привърженичките твърдят, че раждането е прекрасно и жената по време на раждането също е прекрасна, озарена от вътрешната светлина на новия живот. Те дават за пример комплиментите, които са чули от мъжете си в родилната зала и казват, че още повече са се сближили с партньорите си и чувствата са станали по-силни, по-нежни. Противничките категорично отказват да се покажат пред любимите си в непригледен вид. Те твърдят, че по-добре жената да предпази нервната система на мъжа и да остане в съзнанието му като прекрасна богиня, а не като потна родилка с мътен от усилие поглед. Тези майки са убедени, че мъжете за дълго ще запазят спомените за неприятните гледки и миризми. И нито уханието на "Шанел №5", нито съблазнителното бельо ще успеят да изместят тези спомени от съзнанието на мъжа.

  • Ако партньорът отказва да присъства на раждането, значи недостатъчно обича половинката си

По време на раждането от голямо значение за много жени е да чувстват подкрепата на партньора си. Именно поради тази причина най-често жените са инициатор на присъствието на мъжа. Но в никакъв случай не бива да настоявате, ако бъдещият татко има резервирано отношение към съвместното раждане. Решението трябва да бъде сериозно обмислено и прието съзнателно въз основа на желанията и на двамата родители. Не гледайте на раждането като на ?термометър за любовта?. Мъжът ще има още много възможности да покаже любовта и нежността си към майката и детето, не е уместно да се акцентира върху присъствието му в родилната зала.

И така, трябва ли бащата да участва в раждането на детето си? Въз основа на гореизложените аргументи може да направим извод, че отговор на този въпрос могат да дадат само двамата родители. Обсъдете присъствието на таткото от всички страни, не крийте своите съмнения или страхове от партньора си. Не приемайте за аксиома опита на други двойки, защото ако съвместното раждане за едни е вълшебно изживяване, при други може да пропука отношенията и да създаде само проблеми. При съзнателно прието решение, при искрено желание и на двамата родители, присъствието на бащата по време на раждането може да ви донесе незабравими мигове на радост, щастие и любов.

Ролята на бащата

За да бъде положителен вашият опит от съвместното раждане бащата трябва да е добре подготвен. Заедно с желанието това е едно от най-важните условия. Бъдещият татко задължително трябва да знае какво се случва на всеки етап от раждането, какво може да е поведението на майката, какви са действията на медицинския персонал. За да помага на любимата си трябва да е усвоил техниките на дишане, на масаж. Трябва да може да определи дали майката се отпуска максимално между контракциите и да ръководи релаксацията й. За тази цел таткото трябва да посещава курсове за бъдещи родители, да гледа образователни филми за естествено раждане и активно да участва в подготовката на майката за раждането.

Има два варианта за участие на мъжа в раждането. Първият вариант предполага присъствието на таткото само в предродилна зала на първия етап от раждането (разкритието на шийката), а когато започне самото раждане на бебето и жената е преведена в родилна зала, бащата остава отвън. Така той помага на любимата си през най-тежкия период, по време на контракциите, и е предпазен от гледката на самото раждане. При втория вариант бъдещият татко присъства изцяло на раждането.

С какво може да бъде полезен мъжът?

- Моралната подкрепа е изключително важна. Таткото трябва непрекъснато да хвали майката, да й вдъхва увереност в силите й. Също така може да й помогне с отвличане на вниманието с разговори.

- Може да следи за релаксацията на жената, да я направлява, рисувайки с думи въображаеми красиви картини.

- Неоценима е помощта при дишането. Първоначално бащата трябва да се настрои към ритъма на майката, постепенно да променя честотата на дишането си, и вече майката ще започне да копира дишането.

- Друга задача на мъжа в предродилна зала е да помага, ако жената иска да заема различни пози, които облекчават дискомфорта от контракциите.

- Бъдещият татко трябва внимателно да се отнася към молбите и желанията на майката по време на раждането. Ако нещо й пречи или дразни, трябва да се опита да го отстрани. Понякога жената може да реагира грубо на опитите на мъжа да й помага. Това не бива да стряска бащата, той просто трябва спокойно да се отнесе към промените в настроението й.

- Бащата може да гали нежно майката, да й прави масаж, да я държи за ръката, да и прави студени компреси на челото и да бърше лицето й.

- Когато се роди бебчето бащата има шанс да пререже пъпната връв и пръв да гушне мъничето.

Правото на избор е едно от най-ценните права. Но изборът трябва да е направен на основата на обективна, всестранна информация. Това важи и при решението за присъствието на таткото по време на раждането. Направете сами своят избор отчитайки индивидуалните особености на отношенията си, желанията си и готовността си.

Петя Лечева

Център "Съвременни родители"

Други публикации