София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Бременните страхове

В съвременния свят едва ли има човек, който да не е изпитвал тревога, притеснение или страх. И това е нормално. Защото така се проявява инстинктът за самосъхранение. Но защо по време на бременността жените стават особено чувствителни и подвластни на безброй безкрайни притеснения? Кои са най-често срещаните "бременни страхове" и как да направим така, че те да не помрачават чудните месеци в очакване?

Природата на страха

Повишената тревожност е реакцията ни на промените в нас или около нас. В последствие психиката ни прави анализ на новата ситуация и ако прецени, че тя не представлява заплаха, тревогата отшумява. Но ако промените ни застрашават по някакъв начин, то тогава се появява страхът. Или най-общо казано тревогата е очакване на опасност, а страхът е реакцията на опасността.

По време на бременността в организма на жената настъпват колосални промени. Новото физиологическо състояние само по себе си предполага повишена тревожност. И това не е случайно. Така се задейства заложеният от природата механизъм, който предпазва бъдещата майка от вредни за нея и бебето действия. Но ако при някои жени притесненията носят епизиодичен характер, то други постоянно се терзаят от страхове и съмнения. Най-важното тук е да се формулира конкретния страх, който терзае майката, и да се открият причините за наговото възникване.

Природата на страховете на бъдещите майки е сложна и нееднородна. Всяка жена има своята уникална бременност и индивидуални особености на състоянието към момента на забременяване, а именно: здравословното състояние, опит от предишни бременностти, колко желана е бременността, какви са отношенията между бъдещите родители, отношението към съществуващото материално положение и много, много други. В следствие на тези индивидуални особености ?комплектът? притеснения на всяка бременна жена е уникален. И въпреки това може да се очертае един кръг от най-често срещаните страхове и да се дадат общи съвети по приемането или преодоляването им.

Притеснения, свързани с новата роля на жената.

На първо място тук излиза страхът от новия живот, който предстои след раждането на детето. След това идва страхът да не загубим самостоятелността си, страхът от отговорността за някой, който изцяло зависи от нас, страхът от промените в тялото, които влияят (или могат да повлияят) върху привлекателността ни...

Какво да правим?

Най-важното е да приемем новата си роля. Много е хубаво, че в днешни дни жените се реализират в различни области, имат широки интереси и големи амбиции. Но главната роля, отредена ни от природата, е да бъдем майки. И тази роля никак не е лоша (даже напротив!) Това е просто нов аспект в живота ни, ново предизвикателство. За да можете по-лесно да възприемете промени в живота си, узнайте повече за новата си роля. Посъветвайте се с майки, който и след раждането на децата си, продължават да преуспяват в работата си, не са загубили женствеността и красотата си.

Страхът от отговорността е много полезен страх. Той показва нашата сериозност, готовност. Отговорността ни прави добри родители, тя ни отваря очите за грешките ни и ни помага да ги поправим или да ги избегнем в бъдеще.

Не гледайте на раждането на детето като на източник за ограничения. Съвременните условия предлагат огромни възможности за разнообразяване на ежедневието на майките. Освен това непрекъснато растящите ни деца ни карат да преоткриваме заедно с тях красотата на света около нас. Да, животът ни няма да е същия, но той няма и да бъде по-лош. Просто - по-различен.

Притеснения, свързани с физиологичното протичане на бременността и раждането.

За съжаление много рядко се разказват истории за безпроблемно протекла бременност и за леко раждане. Дълбоко в съзнанията ни е залегнало убеждението, че бременността крие рискове, а раждането е мъчително и опасно. На тази основа и възникват страховете от патологическо протичане на бременността, от усложнения по време на раждането, от болката...

Какво да правим?

Повишената тревожност, свързана със състоянието на бременната жена, я кара да се отнася внимателно към сигналите, които й подава тялото, към предписанията на лекарите, към препоръчителните изследвания. Важното е да не се вторачваме прекалено. И да намерим лекар, на когото имаме доверие и който се отнася с разбиране към огромното количество въпроси, които възникват при всяка свеща с него.

Страховете, свързани с раждането са сред най-често срещаните. На първо място не пренасяйте чуждия негативен опит върху себе си. Избягвайте разказите за тежко протекли раждания и винаги имайте предвид, че хората сме склонни да преувеличаваме. Имайте вяра в себе си като основен участник в раждането. А ако ви липсва уверенност в собственните сили постарайте се да намерите медицински екип, на когото напълно може да доверите помощта в този важен момент.

Страхът от болката е много "вреден". А в днешни дни става все по-малко актуален. Медицината предлага голямо разнообразие от начини за обезболяване. Освен това съществуват и други немедикаментозни методи, които намаляват неприятните усещани по време на раждането.

Притеснения за детето.

От момента, в който видим двете черти на теста за бременност, тревогата за детето става неотделима част от нашия живот. Въображението на майката има склонността да рисува невероятно ужасни картини. Това се дължи на огромната всеобятна майчина любов.

Страховете тук са неизчерпаемо множество, но основните са свързани със сътоянието на бебчето по време на бременността, с възникването на травми по време на раждането, със здравето на детето. Освен това като допълнение ? притесненията да не навредим на бебчето и тревогите ще бъдем ли добри родители и как ще възпитаем децата си.

Какво да правим?

За състоянието на бебчето в корема на мама разказват редовните ултразвукови изследвания. Проблеми с новородените възникват сравнително рядко и огромна част от тях са корегируеми (благодарение на бързото развитие на медицинската наука). Невъзможно е да оградим децата си от всички болести. Но можем да подсилим имунната им система, да им помогнем в самостоятелната борба с вирусите. Кърменето, правилното закаляване и здравословният начин на живот - това са основните оръжия, с които разполагат родителите. Колкото и неопитна да се чувствате помнете, че една здравомислеща майка не може да навреди на детето си. По време на бременността си позволете да изпитвате различни емоции, да виждате различни страни от живота. Не се притеснявайте, че така ще навредите на бебето, защото всяко разнообразие помага за развитието на детето.

Страхът е нещо естественно, особенно за бъдещата майка. Не се страхувайте от страховете си. Говорете за тях, споделяйте и ще видите, че разделения страх е два пъти по-малък. Опитайте се точно да дефинирате страховете си и да отделите причините за възникването им. Това ще ви помогне да разберете какво да ги правите. И ако не може да се справите самостоятелно, не се колебайте, а потърсете помощ. За да бъде бременността ви най-светлия период в живота ви!

Автор:

Петя Лечева - Център "Съвременни родители"

Други публикации