София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Интервю с Петя Лечева

Защо се захванахте с такава дейност - курсове за бъдещи майки?

Захванах се с такава дейност, защото искам помагам на бъдещите родители да преодолеят притесненията си, свързани с появата на нов член в семейството. Искам бъдещите майки да са уверени в собствените си сили, да знаят какво се случва във всеки момент от бременността и раждането, да нямат излишни тревоги. Да знаят как да помогнат на бебчетата си да се родят по-леко, как да общуват с тях, как да се грижат за тях и как да ги възпитават. Искам бъдещите майки да се научат да имат по-високи изисквания към здравната система, за да може да се подобри качеството на предоставяните медицински услуги. Искам всички родители да подхождат отговорно към създаването, раждането и отглеждането на нов живот, отговорно да се отнасят към здравето на децата още по време на бременността.

Доволни ли сте от посещаемостта на вашия курс?

За съжаление голяма част от бъдещите майки не виждат необходимост да посещават курсове. Имаме възможност да поемем повече хора.

Какво отличава жените, които се записват на курс за бъдещи майки - финансови възможности, интелигентност, образование, професия, възраст, др.?

Като правило жените, които посещават курсовете, са със средни финансови възможности, с висше образование, интелигентни, на възраст над 25 години, проявяват интерес и майки бременни за втори път с по-голяма разлика между децата.

С какви аргументи бихте убедили една бременна жена да посещава курс за бъдещи майки?

Бременността е период, изпълнен с вълнения и трепетно очакване. Но също е период, когато възникват нови усещания, нови емоции, много въпроси и съмнения. В съвременния живот бъдещите майки имат бегла представа за това какво е бременност, раждане и гледане на дете. Въпреки че има огромно количество информация по темата, понякога тя е доста противоречива и не дава отговори, а провокира нови въпроси и притеснения. Курсовете за бъдещи родители са мястото, където майките получават обективна информация за бременността и раждането, добиват практически умения за грижите за бебето, получават отговор на всички вълнуващи ги въпроси, преодоляват страховете и съмненията си, възвръщат вярата в собствените си сили. Знанието е сила. Знанието какво се случва премахва страха от неизвестното. Една жена, която активно участва в раждането, знае как адекватно да се държи на всеки от етапите, има положителна нагласа, ражда много по-леко от жена, която със свито сърце, в напрежение очаква всяка следваща контракция, неправилно напъва и не използва потенциала, заложен от природата. Знанието за физиологията на бебчето и за правилните грижи за него вдъхва увереност и спокойствие на бъдещата майка. А когато мама е спокойна и бебчо няма от какво да се притеснява и е спокоен. Освен това, курсовете са място, където бъдещата майка подготвя не само ума си, но и тялото си. Физическите упражнения за бременни поддържат тялото в добра форма, укрепват го и го правят по издръжливо. Раждането е физиологичен процес, т.е. процес на тялото. И тялото трябва да е силно за да може да се справи с тежката физическа работа, която му предстой. Освен това, поддържаното през бременността тяло много по-бързо и лесно се възстановява след раждането. Физическите упражнения по време на бременността са полезни и за бебчето. Правят го по-здраво и по-силно и така по-лесно си проправя път по време на раждането.

Как бихте убедили бременните жени, че само на пръв поглед една пълна програма на курс за бъдещи майки изглежда скъпа? Как бихте я убедили, че си струва да даде тези пари?

Специално в нашия Център предлагаме различни програми за всякакви финансови възможности. Стараем се да облекчим разходите на бъдещите родители и като предоставяме възможност да получат намаления в някои магазини за бебета и бременни. Освен това, съществуват и безплатни курсове, където, обаче, не се предоставят нужните знания и подготовка. Парите, дадени за курс за бъдещи майки, са пари, дадени за здравето на бебето и майката, за спокойна и радостна бременност, за положителна нагласа, за леко раждане, за безпроблемно кърмене и отглеждане на детето. Както се казва "Човек предполага, а Господ разполага", но много голяма част от горепосоченото зависи от Вас, от Вашите действия и от Вашето отношение към здравето и благополучието на Вас и Вашето дете.

Защо, според вас, в България интересът към курсовете за бъдещи майки не е особено голям?

На първо място, според мен, стой липсата на информация за съществуването и дейността на курсовете за бъдещи майки. След това - погрешното мнение, че тези курсове не са необходими, че в бременността и раждането нищо не зависи от бъдещата майка.

Как е по света? В кои страни има развита мрежа от курсове за бъдещи майки? Защо, според вас, в тези страни има грижа за бъдещите майки на друго, по-високо ниво?

В по-голяма част от света курсовете за бъдещи родители се приемат като нещо задължително. Там не стой въпросът "Ще посещаваш ли курс?", а "Къде ще ходиш на курс?". Много силно развита мрежа от курсове за бъдещи майки има в САЩ и Канада, във всички Европейски страни, в Русия. В някои страни част от курсовете се покриват от здравните осигуровки (застраховки). Според мен, в другите страни грижата за бъдещите майки е на по-високо ниво защото самите бъдещи майки имат по-високи изисквания. Т.е. когато действат пазарните принципи по-взискателното търсене предполага по-високо качество на предлагането. Освен това има държавна политика за стимулиране на раждането, която включва не само финансови стимули, но и много и разнообразни форми на пропаганда, разработени и прилагани съвместно с курсове за бъдещи майки.

Какви са предимствата на вашия курс пред останалите основни курсове в страната?

Курсовете, които предлагаме в нашия Център, обхващат всички аспекти на бременността, раждането и отглеждането на дете. Нашите програми включват теоретична, психологична и физическа подготовка на майката за раждането, информация и полезни съвети за леко протичане на бременността, изчерпателна информация за процеса на раждане, практически умения за поведението на майките (и бащите) по време на раждането. Особено внимание отделяме на въпросите за кърменето и отглеждането на детето. Психологическите тренинги дават възможност да опознаем себе си и да разкрием вътрешните си ресурси, арт-терапията помага да изразяваме емоциите си, а разнообразният видео материал разширява кръгозора и подпомага усвояването на теорията. За да можем да удовлетворим потребностите на възможно най-много бъдещи родители, сме разработили различни програми на курсовете. Освен основните ни курсове, които обхващат периода на бременност след 14-16г.с., имаме курс за майчета, на които им остават само няколко седмици в очакване. Също така имаме курс само за отглеждане на деца - "Мамина школа". В допълнение към курсовете предлагаме и много разнообразни услуги - гимнастика и йога за бременни, гимнастика за възстановяване след раждане, масаж за бъдещи и настоящи майки, гимнастика и масаж за бебчета по домовете и в Центъра. Едно от основните неща, които ни отличават от другите курсове, са консултациите ни по кърмене. В нашия Център работи специалист - консултант по кърмене, която прави домашни посещения за консултации по кърмене, а също така дави и безплатни съвети по телефона. За съжаление, много често майките имат проблем с регулирането на кърменето, но нямат информация за съществуването на тази услуга и не могат да получат необходимата им помощ и подкрепа. Имаме програма за обучение на майките как да правят масаж и гимнастика на бебчетата, съобразени с тяхната възраст. Освен това сме разработили разнообразни програми за физическото и психоемоционалното развитие на дечицата от най-ранна възраст. Предлагаме и специален курс само за мъже, съставен и воден от татковци. В нашия Център работят специалисти в различни области и така даваме компетентна всестранна подготовка на бъдещите родители.

Да предположим, че вие не се занимавате с тази дейност, но имате много знания за различните курсове за бременни жени. Какъв тип курсове не бихте препоръчали?

Не бих препоръчала курсове, състоящи се само от теоретични лекции за бременността и раждането, тъй като подготовката на бъдещите майки задължително трябва да включва практични занимания, където те да придобият навици за грижи за бебчето, да усвоят правилното поведение по време на раждането. Освен това, за бъдещите майки е много важна психологическата подготовка за промените, които настъпват в живота им, и за раждането. Не препоръчвам и курсове, които се водят само от един специалист. Тъй като подготовката трябва да е всестранна специалист само в една област не би могъл да покрие всички нужди на бъдещите родители. Осен това, не препоръчвам курсове, които се провеждат на големи групи. Групите трябва да се състоят от максимум 7-8 майки. Така, от една страна, всички имат възможност да задат интересуващите ги въпроси, да изкажат своите мисли и виждания, а от друга страна, водещите курса могат да проверят дали е усвоен материала и какви са резултатите от проведените занятия. Не препоръчвам и курсове, които имат определен уклон или силно агитират за нещо. Курсовете трябва да предлагат всестранна, обективна информация, на базата на която родителите да приемат решенията, които са подходящи индивидуално за тях.

Имате ли информация дали изобщо съществуват курсове за бъдещи майки извън столицата?

Да, в по-големите градове вече се създават различни видове курсове за бъдещи майки. Например, от няколко години съществува и много успешно работи курс за бъдещи майки в Окръжна болница в Пловдив. Освен това вече има курсове във Варна, в Бургас, в Русе.

Какви са прогнозите ви - каква ще бъде съдбата на курсовете за бъдещи майки в нашата страна? От какво и от кого зависи тези курсове да се развиват с бързи темпове и в правилна посока?

Според мен, курсовете за бъдещи майки в България ще се развиват, тъй като все повече бъдещи родители подхождат към раждането и отглеждането на дете осъзнато, получават все повече информация за това колко е важно правилното поведение по време на раждането, постепенно започват да виждат необходимостта да посещават такива курсове, стремят се да направят всичко от тях зависещо за физическото и психическо здраве на децата си още по време на бременността.

Петя Лечева - Център "Съвременни родители"

Други публикации