София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Масаж за здраве и бодрост

Въпреки че бременността е естествено физиологично състояние, през този период в организма на майката настъпват ред изменения, които го поставят в особено положение. Едно добро средство, чрез което може да се подпомогне организма на бременната в неговите функционални затруднения, е масажът.

С увеличаване на плода се променя центъра на тежестта и се появяват болки в гърба и кръста. Настъпват промени в костите и ставите на таза. В съставните повърхности на симфизата и сакроилиачните стави се натрупват костно вещество и хрущял. Ставните връзки се разхлабват. От една страна масажът засилва гръбната мускулатура, прави я по-издържлива, а от друга - премахва натрупаното напрежение в гръбначния стълб и, съответно, отстранява неприятните усещания.

По време на бременността голямо значение има увеличаването на еластичността на мускулите на коремната стена и укрепването на дъното на таза. Тук помагат специални техники на масаж, които изключват силни и дълбоки прийоми. Не се прави груб и интензивен масаж на вътрешната част на бедрото, но мускулите трябва да се обработят много добре.

По време на бременноста при много бъдещи майки се получават отоци по долните крайници, локализирани най-често по стъпалата и глезените. При тези случаи се прави лимфен отточен масаж. Под въздействие на масажа скоростта на лимфния ток се подобрява осем пъти. Ускореното оттичане на лимфата от тъканите подобрява обменните процеси на самите клетки. Чрез ускоряване на лимфотока се намаляват отоците, премахва се натиска върху ставните нервни влакна, а от там намалява болезнеността. Така се подобрява и подвижността.

Масажът влияе и на водната обмяна, като увеличава отделянето на водата от организма и специално от мускулната тъкан, което допълнително намалява подпухването на крайниците.

Функциите на централната и вегетативната нервна система също се променят. Тези промени се изразяват в сънливост, вялост или лесна раздразнимост. Чрез кожата масажът оказва огромно рефлексно влияние върху централната нервна система, а от там - и върху жизнената дейност на различните тъкани, върху функцията на всички органи и системи. Правилно приложен, масажът въздейства върху психиката, като предизвиква чувство на лекота, бодрост, жизнерадост и повишава самочувствието.

При някои бременни се повишава артериалното налягане. При тези случаи масаж в областта на раменете и главата има благотворно въздействие.

Млечните жлези по време на бременност не се масажират, но може да се прави масаж на големия и малкия гръден мускул. По този начин се засилват мускулите, които поддържат гърдите и така намалява вероятността от деформация на бюста по време на бременността. След спиране на кърменето процедурите продължават до пълното възстановяване на гърдите.

С масажа се действа непосредствено върху кожата. Това я прави по-гладка и еластична. Използват се различни кремове и масла, които подхранват кожата и я предпазват от образуването на стрии. Освен това могат да се прилагат техники на антицелулитен масаж без да се използват кремове и масла против целулит, които не се препоръчват по време на бременност. Еластичната кожа много бързо се въстановява след раждането, а добре подготвените по време на масажа мускули ще помогнат бъдещата майка да роди по-леко.

С масажа се действа непосредствено върху кожата. Това я прави по-гладка и еластична. Използват се различни кремове и масла, които подхранват кожата и я предпазват от образуването на стрии. Освен това могат да се прилагат техники на антицелулитен масаж без да се използват кремове и масла против целулит, които не се препоръчват по време на бременност. Еластичната кожа много бързо се въстановява след раждането, а добре подготвените по време на масажа мускули ще помогнат бъдещата майка да роди по-леко.

Освен козметичните средства за бременни, по време на масаж може да се използват и масла за аромотерапия. Например, при депресивни състояния най-добре действат розовото масло, жасминът и цитрусовите масла; лавандуловото масло помага при болки в главата и за успокояване на нервната система. Освен това цитрусовите масла тонизират кожата и я правят по-еластична.

Масажът за бременни изисква кабинета да бъде оборудван със специални принадлежности, отчитащи промените в организма на бъдещата майка ? различни видове медицински възглавници за повдигане и подпиране на тялото, за създаване на максимален комфорт. Методите, които се прилагат, действат успокояващо, премахват нервното напрежение и в същото време укрепват мускулатурата.

Грижите за тялото в послеродовия период също са много важни. Лечебната физкултура и масажът са в състояние да подпомогнат организма по-бързо да се справи с наличните смущения:

  • Да премахне психогенното потискащо състояние и да повдигне общия тонус.
  • Да подобри кръвообращението в малкия таз за по-бързо възстановяване на матката.
  • Да засили и заздрави мускулатурата на коремната стена, за да може да си възвърне предишното (преди забременяването) състояние.
  • Да съдейства за регулиране изпразването на дебелото черво и пикочния мехур.
  • Масажът направен от специалист ще ви дари със здраве, бодрост и добър външен вид.

Автор:

Бистра Лечева,рехабилитатор в Център "Съвременни родители"

Статията е публикувана в списание "МАМА" брой №8/2005г.

Други публикации