София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Масаж при новородени

Всички родители мечтаят да отгледат здрави и щастливи деца. Съвременните майки и бащи прекрасно знаят какво огромно влияние оказват външните фактори за развитието на малкото човече. Слънчевата светлина и топлина, чистият въздух, пълноценното и разнообразно хранене, любовта и вниманието на възрастните - всичко това оказва благотворно влияние на телесното и духовно здраве.

Днес много родители недооценяват значението което има движението за развитието на децата в кърмаческа възраст. Често може да се чуе: "Ние имаме такова спокойно дете". Да, това е удобно когато бебето тихо лежи в креватчето, тихо стои в кошарката.

Ограничаването на естествената подвижност, недостатъчното физическо натоварване, оказва неблагоприятно влияние както на здравето, така и на формирането на личността. Това е много актуално при градските деца, които са принудени голяма част от времето да прекарват в помещение.

Недостатъчната двигателна активност може да се замени с масаж в съчетание с гимнастика които прекрасно развиват всички органи и системи, оказват общоукрепващо въздействие на целия детски организъм.

Освен това, нежните поглаждания на родителските ръце, упражненията във формата на игри, доставят голямо удоволствие на детето, укрепват емоционалната връзка с него.

Масажът и гимнастиката са не само прекрасни средства за профилактика, но и важна част от комплексното лечение на много заболявания.

Обености на детския масаж

Масажът оказва на организма на кърмачето благотворно въздействие. Под негово влияние от кожата по нервните пътища се отправят безчислени потоци импулси, които достигат кората на главния мозък, оказват тонизиращо въздействие на централната нервна система. По този начин се подобрява основната функция на централната нервна система - контрол над работата на всички органи и системи.

Мощният тактилен дразнител (какъвто е масажът) в кърмаческата възраст е особено важен. Той оказва съществено влияние на развитието на положителни емоции у бебето и на развитието на двигателни реакции.

В първите месеци от живота си, бебето е най-достъпно чрез въздействие върху кожата. Поглаждането на бузките подбужда кърмачето още в първите дни от живота му да се усмихва. Докато усмивка или ласкави думи все още не предизвикват такава реакция.

При детския масаж се използват всички видове прийоми както в класическия масаж за възрастни - поглаждане, разтриване, вибрация, леки ударни движения и някои прийоми от точковия масаж.

Различните прийоми оказват различно въздействие върху нервната система. Поглаждането и нежното разтриване успокояват, пощипването и ударните движения действат възбуждащо. Освен това чрез масажа се въздейства на тези органи и системи, които са най-близо до кожата - преди всичко това е лимфната система. Масажът активно влияе на лимфообращението, ускорява лимфния ток и по този начин помага за освобождаването на продуктите на обмяната от тъканите.

Под влиянието на масажа се разширява периферната капилярна мрежа. Притокът на кръв към мястото на масажа осигурява благоприятни условия за подхраненето на кожата. Тя става розова и еластична.

Преди да започнем масажа, трябва да изберем място за неговото провеждане. Това може да бъде специалната ви масичка за повиване или обикновена маса. Постелете одеало и отгоре чиста пелена. Мястото трябва да бъде добре осветено, далече от отоплителни уреди, да няма течение.

Масажът се провежда за около 30 минути преди кърменето. Ако бебето спи трябва внимателно да го събудите. Вашите ръце трябва да бъдат идеално чисти, сухи, меки, топли, с изрязани нокти. Часовник, гривни, пръстени да се свалят за да не се причини неприятност на детето.

Ако използвате масажно масло трябва малко количество да поставите на своите ръце, да го разтъркате между дланите и чак тогава да погалите детето. Не трябва да забравяте, че кожата на новородените през първите месеци е суха, тънка и лесно ранима. През първия месец се прави само леко поглаждане.

Преди да започнете масажа, трябва да зняете, че има заболявания, при които не се прави масаж:

  • При всички белодробни заболявания
  • Тежки форми на атрофия
  • Гнойни и възпалителни заболявания на кожата
  • Туберколоза
  • Порок на сърцето
  • Остър нефрит
  • Остър хепатит

Не се препоръчва да се прави масаж и след проведена имунизация.

Започваме с краченцата, като ги придържаме в присвито положение с едната ръка, а с другата поглаждаме леко, като избягваме коляното. Следва поглаждане на ръчичките последователно, като пак придържаме в леко свито положение с едната ръка, а с другата поглаждаме. С двете длани едновременно поглаждаме гърдите, а коремчето - по посока на часовниковата стрелка. До навършването на 1 месец бебетата не се поставят да лежат по корем. За да направим поглаждането на гръбчето, обръщаме бебето да лежи на една страна.

Запомнете: масажът трябва да бъде не само лечебно-оздравителна процедура но и удоволствие. Знайте, че вашето настроение се предава на детето. Нека всекидневните занимания да бъдат радост и за двамата.

Автор:

Бистра Лечева - Център "Съвременни родители"

Други публикации