София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Масаж и лечебна гимнастика при рахит

Рахит

Рахитът е болест на целия организъм, която се характеризира с нарушение на обмяната на веществата. Благодарение на активната профилактика, тежка форма на рахит се среща много рядко.

Болестта се развива поради липсата на витамин D, който поддържа фосфорно - калиевия баланс и спомага за правилното формиране на костната тъкан. Този витамин е единственият, който се образува в кожата под действието на слънчевите ултравиолетови лъчи.

Причините

Силно влияние за развитието на рахита оказват недостатъчното извеждане на децата на чист въздух, лошите битови условия, неправилното хранене (недостиг на витамини и микроелементи), честите и продължителни заболявания, а също и недостатъчната двигателна активност. Това заболяване често се среща при недоносените деца, близнаци и при деца, които бързо наддават на тегло. Рахитът е заболяване, което нарушава функциите на много органи и системи. Тези нарушения са взаимно свързани и определят тежестта на състоянието на детето.

Първите признаци не винаги се забелязват от родителите, защото част тях са свързани с функционални нарушения на нервната система. Детето става капризно, раздразнително, нарушава се сънят, изпотява се често.

Ако не се започне лечение навреме, започва изменение на костната и мускулната система, засягат се и органите на дишане и хранене.

В резултат на нарушението на фосфорно - калциевия баланс, се наблюдава разминаване и разкривяване на костите. Когато децата започват да стоят прави, се изкривяват колената и се появява плоскостъпие. Изкривява се и гръбначният стълб. Думата "рахит" произхожда от гръцки и означава "гръбнак". Сериозно страда мускулната система. Недостигът на енергосъдържащи вещества води до вяли мускули. Най-силно са засегнати мускулите на краката, гърба, седалището и корема. В резултат на слабата мускулатура на корема се образува т. нар. "жабешки корем" - много голямо, отпуснато коремче.

Децата, болни от рахит, изостават в психомоторното си развитие - започват да си задържат главата изправена по-късно, да сядат, да стоят изправени, да ходят самостоятелно.

Лечението

Лечението на рахита трябва да бъде комплексно: строго следене на хранителния режим, продължителни разходки на чист въздух, витаминотерапия, закаляване, масаж и лечебна гимнастика.

Масажът и гимнастиката нормализират психомоторното развитие на болните деца и спира костните деформации. Трябва да се обърне особено внимание на масажа, който активира обменните процеси в кожата и засилва образуването на витамин D. Поради това, независимо от възрастта на детето и степента на заболяването, общият масаж е от особено значение.

Методиката на масажа и лечебната гимнастика са строго индивидуални за всяко дете. Детето, болно от рахит, се изморява бързо и затова трябва да се намали натоварването. Пасивните упражнения се изпълняват много внимателно.

Не трябва да се допуска преразтягане на ставите. Поради повишената възбудимост на детето, при масажа трябва да се увеличат поглаждащите похвати и да се изключат ударните и вибрациите. Ако детето се уморява бързо, може да разделим комплекса на няколко части през деня от по 10 - 12 минути.

В периода за възстановяване интензивността и продължителността на заниманията постепенно се увеличават. Лечебната гимнастика се провежда в рамките на общоукрепващия комплекс, в съответствие с възрастта и развитието на детето. Препоръчително е хоризонталното изходно положение. Необходими са повече упражнения за засилване мускулите на гърба, корема и краката. Прекрасен лечебен ефект имат упражненията във вода и плуването. При масажа, освен поглаждане, се прилагат разтриване и разминаване, които оказват силно въздействие на мускулите, повишава се мускулния тонус и се нормализира общият обем на веществата в организма.

След оздравяването на детето са възможни остатъчни явления, които се изразяват в значително задържане в психомоторното развитие и костни деформации.

Лечебната гимнастика се провежда от различни изходни положения.

Натоварването се доближава до това при здравите деца. Освен общия масаж, се използват и похвати за укрепване на слабата мускулатура.

Обърнете внимание на профилактиката на плоскостъпието и изкривяването на гръбнака!

Автор:

Бистра Лечева, рехабилитатор - Център "Съвременни родители"

Други публикации