София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Немедикаментозни методи за облекчаване на болката

Януари 1847г. Английският лекар Джеймс Симпсън за първи път използва етер за обезболяване на раждане. Тази своеобразна революция вдъхва надежда, че жените веднъж за винаги ще са избавени от родилните болки. Но се оказва, че не всичко е толкова просто. С годините опитът показва, че голяма част от средствата, използвани за обезболяване на раждането, могат да забавят родилната дейност или да окажат негативно влияние върху здравето на майката и детето. И днес Световната здравна организация препоръчва по време на раждане да се избягва използването на анестезиращи препарати без строги медицински показания.

Това не означава, че трябва да се примирим и да търпим, стискайки зъби. Съществуват методи за облекчаване на болката, които са абсолютно безопасни за майката и детето и помагат за лекото протичане на раждането:

I. Движение

За различните пози по време на раждането и за тяхното значение споменахме в предишните статии.

II. Дишане

Правилното дишане намалява болезнените усещания, отвлича вниманието на майката, прави я активен участник в процеса на раждане, увеличава достъпа на кислород до бебето. Техниката на дишане не се усвоява достатъчно добре само с теоретични знания - нужни са ежедневни тренировки по време на бременността за да доведем изпълнението на дихателните упражнения до автоматизъм. За тази цел препоръчваме на всички бъдещи майки да посещават училище за родители, където опитни инструктори ще покажат различните варианти на дишане по време на раждане.

III. Релаксация

Умението бързо и лесно да се отпускате ще ви помогне да починете между контракциите и да се възстановите, намалява болезнените усещания през първия период на раждането и ви позволява да запазите сили за втория период - напъните.

IV. Глас

Правилното използване на гласът помага за отпускане на влагалищните мускули и по-лесното разкритие на шийката на матката.

Релаксация

Терминът ралаксяция (от лат. relaxatio - отпускане) означава състояние на бодърстване, което се характеризира с понижена психофизиологическа активност и се усеща в целия организъм или в отделна негова система. Постоянното използване на релаксационни техники помага да се намали тревогата, страха в стресови ситуации, нормализира психофизиологическото състояние на организма, води до оптимизиране но обменните процеси, до намаляване на мускулното напрежение, до промени на кръвното налягане и на други физиологични параметри.

По време на раждането релаксацията помага на майката да използва пълноценно почивките между контракциите, да отпуска мускулатурата, да запази спокойствие и да не изпада в паника, да синхронизира своето състояние и действия с тези на раждащото се дете. Всичко това предполага хармонично протичане на родовата дейност.

По време на бременността жената има възможност да пробва различни техники на релаксация, за да може да избере най-подходящата за себе си и да я използва в трудни минути. Няма точни критерии, по които да бъде препоръчана някоя техника на контретен човек - в тази област решаващи са индивидуалните особености и предпочитания. Освен това, за да изберете оптималния за вас вариант и за да почувствате резултат, трябва да практикувате предложената техника поне една седмица. Тъй като вътрешното ви състояние и външните фактори непрекъснато се променят еднодневната тренировка няма да е достатъчна.

Методи на релаксация:

1.Прогресивна релаксация

Основната идея на този метод е да се научите произволно да напрягате и отпускате групи мускули и цялото тяло. Започва се със съзнателно напрягане и след това отпускане на една група мускули, след това се включва втора група, а в същото време първата е в състояние на покой, и така постепенно се стига до пълна релаксация на цялото тяло. Първо се отпускат мускулите на крайниците ? ръцете и краката, минава се през туловището и се завършва с мускулите на лицето. По този начин, редувайки произволно напрежение и отпускане, тялото може да се научи безсъзнателно, самопроизволно да се отпуска щом почувства напрежение

2.Автогенна тренировка

Самото название на тази техника отразява същността й - използването на самоцелителната природа, заложена в човека. Основната цел на метода е достигане на мускулна релаксация чрез създаване на усещане за топлина и тежест в тялото и използване на словесни формули на самовнушение.

По време на бременността и раждането автогенната тренировка ви дава възможност да регулирате емоционалното и телесното си състояние, да възстановите силите си. Като формули за самовнушение се използват фрази, подбрани индивидуално, в зависимост от значимостта им за всяка една жена. Няколко примерни фрази:

  • аз съм спокойна и отпусната. Бебчето усеща моето състояние и също е спокойно.
  • аз съм силна. Ще се справя с раждането като с тежка работа.
  • аз и бебето си починахме и сме готови за работа.

3. Креативна визуализация

Съзнателното представяне на картинки с определено съдържание се нарича съзидателна, креативна, управляема визуализация. В зависимост от поставените цели тя може да бъде лечебна, психотерапевтична и оздравителна

За релаксация и почивка визуализацията се използва и като самостоятелна техника, и като втора част от автогенната тренировка за разпространение на релаксацията на тялото в съзнанието. По време на бременността и раждането като позитивно оцветени образи могат да бъдат използвани процесите на развитие в природата. Например, образът на плацентата може да се приравни с образа на плодородната Земя, топла, разорана, напоена с влага; образът на детето - с образа на кълнове, пробиващи си път към слънцето; образът на пъпната връв - с образа на силно, жилаво стъбло на цвете, пълно с жизнени сокове; образът на шийката на матката - с образа на разцъфтяващо цвете.

Нашите съвети:

  • в началото на усвояване на един или друг метод на релаксация сеансите трябва да се провеждат под ръководството на специалист.
  • сеансите първоначално трябва да се провеждат в тиха, спокойна, топла обстановка; позите трябва да са прости, привични, удобни, непредизвикващи напрежение в тялото.
  • занятията трябва да са регулярни, 3-4 пъти седмично с продължителност 10-20 мин. Ежедневните къси занятия са за предпочитане пред редките къси.
  • преди релаксация трябва да се настроите да възприемате всичко наоколо като даденост, без да се опитвате да променяте нещо.

Гласът - помощник по време на раждането

Гърлото и устата рефлекторно са свързани с родовите пътища. Освободеното от напрежение гърло и отворената уста помагат за по-бързото разкритие на шийката на матката, отпускат мускулите на влагалището, и така скъсяват и облекчават периода на контракциите.

Ако по време на раждане жената се затваря в болката си и мълчи, то напрежението в тялото се увеличава и се забавя родовия процес. От друга страна, резките, безпорядъчни викове дезориентират, отнемат сили, стягат гърлото, намаляват достъпа на кислород до детето и, като следствие, болката се усилва. За да намалите неприятните усещания трябва да използвате низки, гърлени, утробни звуци, които не напрягат мускулите на гърлото и устата. Най-подходящо по време на контракциите е пропяването на гласните "а-а-а-а", "у-у-у-у", "о-о-о-о". За разлика от периода на контракциите периодът на напъните е по-агресивен, това е периода на активни действия.

Използваните звуците се променят, вместо продължителни и разтеглени стават къси, насечени - "ъъх", "уух".

При правилно използване вибрациите на гласа блокират болезнените сигнали, които постъпват в мозъка, и намалява болката. Благодарение на въздействието върху диафрагмата се подобрява дишането и намалява мускулното напрежение. Всичко това намалява вероятността от усложнения по време на раждането, прави процеса по-лек и приятен.

Петя Лечева

Център "Съвременни родители"

Други публикации