София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

На училище за родители в Руссия

Официалната статистика показва, че през 2002 г. училищата за бъдещи родители в гр. Москва, Русия, са били 20 на брой. През 2005г. вече са повече от 100. Какви услуги за бременни се предлагат в Русия, как е построена работата на семейните центрове, какво дават на бъдещите родители? Ето нашият разказ как отново тръгнахме на училище:

Ще си имаме дете! - двете черти на теста за бременност бяха подарък за 30-годишнината на съпруга ми. Въпреки че детето беше желано и очаквано, имах много бегла представа за това що е то бременността. Нямахме близки приятели или роднини с родителски опит. Всички бяхме увлечени да се реализираме в други области.

Идеята да посещавам курсове за бъдещи родители възникна някак от самосебе си. Докато възторжено обсъждахме увеличаването на семейството сестра ми попита "Ще ходиш ли на училище за бременни?", а аз неочаквано за мен отговорих твърдо "Да".

Предприетото от нас проучване показа, че индустрията в съвременна Русия предоставя почти неизчерпаем списък на заведения и услуги за тези, които искат обстойно да се подготвят за срещата с детето. Ако сте се разочаровали от съвременната медицина, но твърдо вярвате във възможностите на своя организъм, ще ви предложат домашно раждане с лична акушерка, ще ви покажат филми на съответната тема, ще ви предложат услугите на специалисти, сътрудничещи с дадения курс. Друг доста разпространен вариант са курсовете за раждане във вода. Там също ще срещнете опитни акушерки, безгранично вярващи в силата на природата и водната стихия, в която, според дарвинистите, се е зародил животът. Съществуват и сравнително ортодоксални курсове към женските консултации или родилните домове. Тук основен акцент се прави на необходимостта от балансирана диета за бременните и кърмачките, на ползата от кърмене, на задължителното гладене на бебешките дрешки от двете страни. Предоставя се и подробна информация за захранването, но малко внимание се обръща на практическите умения. Като цяло основната маса млади родители се ориентират към "златната среда" - училища и курсове, където предоставят разнообразна, обективна информация за модерните тенденции в областта на раждането и отглеждането на деца. Тук ще се запознаете с методите за релаксация и начините на дишане по време на контракциите, ще покажат на бъдещите татковци как да правят обезболяващ масаж на бъдещите майки, ще ви разкажат за медицинските и психологическите особености на бременността и раждането, ще ви разкажат за първия контакт с бебчето и значението му за цялото семейство.

В търсене на подходящото за нас място посетихме няколко училища, запознахме се с програмите им, с инструкторите. Така попаднахме в семеен център "Вълшебно дете". Топлата домашна обстановка, приветливите сътрудници, богатата гама услуги за бъдещи родители допадна и на мен, и на съпруга ми.

Първото занятие започна със запознанство. Научихме, че автори и основни водещи на курса са акушер-гинеколог и акушерка с дълъг стаж в елитни родилни домове в Москва. Специалната гимнастика е разработена от фитнес-инструктор, педиатър ще ни покаже основните грижи за новороденото, а детски психолог ще ни научи как да общуваме с детето и как да развиваме неговите умения. След това всеки от нас разказа по малко за себе си, за бременността си, за своите вълнения и притеснения. Оказа се, че сме се събрали единомишленици - 10-тина бъдещи майчета, някои с бъдещите татковци, които търсехме знания, умения, спокойствие и увереност, че всичко ще бъде наред.

Предстояха ни 10 занятия, състоящи се от теоретическа част, методи за дишане и релаксация, гимнастика за бременни. Събирахме се 2 пъти в седмицата за по 3 часа. Между теоретичната и практическата част имаше почивка. Пиехме чай, хапвахме плодове и бисквитки и обсъждахме бебешките креватчета, колички, шишенца ... Умора нямаше. Интериорът в спокойни пастелни цветове, интересно построените програми, емоционалното излъчване на инструкторите помагаха да се откъснем от рутината, да забравим работния ден, да си почиваме истински и да се наслаждаваме на очакването.

На всяко занятие ни учеха как правилно да дишаме по време на раждането, как напълно да отпускаме тялото, как да тренираме мускулите, участващи в раждането, какъв масаж да използваме за премахване на неприятните усещания от контракциите. Различните техники на релаксация и многото тренировки помогнаха на всяка една от нас да синтезира свой индивидуален начин на отпускане на тялото. От вариантите на гимнастика за бременни на мен най-много ми допадна танц-терапията - свободни движения на тялото с постепенно включване на всички части.

На занятията задължително обсъждахме чувствата и усещанията, които различните теми и практически занимания пораждаха. От начало ми беше трудно да говоря открито за емоциите си, още по-трудно ми беше да ги изразя с рисунка. Но постепенно се отпуснах, осъзнах, че същите страхове притесняват и новите ми приятелки, а рисуването започна да ми доставя истинско удоволствие.

Гледахме и много филми - раждане в родилен дом, домашно раждане, раждане във вода, вертикално раждане. Филмите ми помогнаха да визуализирам представата си за това, какво точно се случва при раждането на нов живот. Но най-силно ме впечатли един филм за зачеването, който показваше колко трудно всъщност се създава този нов живот.

Теоретичните знания затвърдявахме с много практика. Обличахме и събличахме симпатични кукли, къпехме ги, правехме им гимнастика. Показаха ни как правилно да поставяме бебето на гърдата, как може да изцеждаме кърмата на ръка и с помпа, пробвахме разнообразни пози за кърмене.

Много говорехме за отношенията с децата. Играехме игра "Родители и деца" - спомняхме си случки от детството, преценявахме действията на собствените ни родители и обсъждахме нашата реакция в подобни ситуации. В резултат на тези тренинги разбрах, че сме създали не просто нов живот, а нова личност, с характер, със свое мнение и желания. Научих се да се отнасям към малкото човече с уважение - винаги, когато е възможно, се съобразявам с предпочитанията му, старая се да му обяснявам всичко, да му показвам грешките и да налагам моята воля само при необходимост.

Център "Вълшебно дете" не случайно се нарича семеен. Тук смятат, че да се готви за раждането трябва не само бъдещата майка, но и бъдещия татко. Когато съпругът се занимава заедно с бременната си половинка той по-добре чувства нейното състояние, разбира защо трябва нежно и снизходително да се отнася към смяната на настроението й, към малките й странности. Бащите, с които се запознахме на курсовете, с удоволствие посещаваха занятията и взимаха дейно участие в дискусиите и практическите упражнения.

Съвсем неусетно изминаха петте седмици, училището свърши. Какви бяха резултатите? Честно да си призная не всичко, което ни разказваха в часовете, ми допадаше, не спазвах част от рекомендациите (особено по въпросите за храненето по време на бременността), към някои от нещата се отнесох несериозно, за което после малко съжалявах (например, не продължих да ходя на гимнастика). Но положителният ефект беше зашеметяващ и абсолютно неочакван както за мен, така и за близките ми. Добих реална представа за раждането, знаех какво да очаквам, бях готова и не ме беше страх! Не бих могла да кажа еднозначно кое е най-ценното, което ми дадоха в център "Вълшебно дете" - знанията, практическите умения, които използвам и днес, спокойствието или вярата в собствените ми сили. Едва след време разбрах колко правилен беше изборът ни на училище за бъдещи родители. Разказите на приятелки и познати за тежко протичащи бременности, за трудни раждания, за страхът от неизвестността и болката, ме наведоха на мисълта колко прекрасно би било да има повече места, където добри специалисти да учат бъдещите майки, да им помагат да се чувстват по-добре, да прогонват черните им мисли и тревоги. Така в София се появи Център "Съвременни родители".

Автор:

Петя Лечева, Център "Съвременни родители".

Статията е публикувана в списание "МАМА" брой №9/2005г.

Други публикации