София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Плуване по време на бременност

1. С какво е по-различна за бременните жени водната гимнастика и плуването от другите спортове?

Да започнем с това, че е много по-лесно да правим упражнения във водата, тъй като във водата губим по-голяма част от собственото си тегло, попадаме в един вид безтегловност. В това движенията стават по-плавни, но с по-голяма амплитуда, а това прави ставите по-подвижни, по-еластични, което е много важно за процеса на раждането.

От друга страна водата изключва ударното въздействие върху ставите и съответно се намалява вероятността от травми. Но това усещане на лекота при изпълнението на упражненията не ги прави неефикасни. Защото съпротивлението на водата е около 12 пъти по-голямо от съпротивлението на въздуха и следователно силата с която се изпълняват упражненията е по-голяма. Така се изразходва повече енергия, засилва се работата на сърцето и мускулите, но без да се пренатоварва тялото.

2. В България има ли курсове за бременни, включващи плуване или водна гимнастика?

Въпреки че ползата от плуването и водната гимнастика е общоизвестна в България отношението е доста резервирано. Основната причина е съмнението в чистотата на басейните. Нашият Център предлага такава услуга, но високите ни изисквания ни карат непрекъснато да сменяме басейна. А интерес от страна на бременните жени има голям и ние правим всичко от нас зависещо да удовлетворим този интерес.

3. Необходима ли е консултация със специалист относно продължителността и степента на натоварване, които са здравословни за бременната жена? С какви специалисти е необходима консултация?

Преди да започне занятия във вода всяка бременна жена задължително трябва да се консултира с лекаря, наблюдаващ бременността. По негова преценка може да се направи консултация и с друг специалист, например, интернист, кардиолог и др.

4. Какво е влиянието на плуването върху съпътстващите бременността странични симптоми като болки в кръста и гърба, разширени вени, отоци?

В състоянието на "безтегловност", в което попадаме във водата, не е нужно тялото да бъде поддържано във вертикално положение, и благодарение на това, се сваля напрежението от мускулите на гърба и се разтоварва гръбначния стълб.

Водните упражнения улесняват кръвообращението, подобряват оросяването на всички вътрешни органи, стимулират организма да изразходва по-вече топлина което повишава интензивността на обмяната на веществата, и така се изгарят по-вече калории, предотвратява се излишното натрупване на килограми по време на бременността. Естественият масаж по време на водните тренировки повишава еластичността на кожата и се явява добра профилактика на целулита, а еластичната кожа и добре тренираните мускули гарантират бързо възстановяване след раждането, бързо връщане на стройната фигура.

Налягането на водата върху тялото стимулира отока на кръв от краката (профилактика на разширени вени) и дренажа на лимфа, стимулира работата на бъбреците и като резултат значително намаляват отоците на крайниците.

5. Какви са благоприятните ефекти от плуването?

Плуването укрепва здравето на майката, благотворно влияе на въртеутробното развитие на детето, подготвя организма на майката за раждането, подобрява настроението, позволява бързо възстановяване след раждането, подобрява обмяната на веществата, изгарят се повече калории, нормализира работата на стомашно-чревния тракт. Плуването и водната гимнастика са чудесно средство за профилактика на разширени вени и отоци.

6. Плуването на майката полезно ли е за плода?

Водните упражнения тренират и бебчето. То укрепва физически, става по-активно и по време на раждането по лесно си проправя път през родовите пътища на майката, намалява риска от асфиксия.

7. Плуването по време на бременност спомага ли подготовката за физическия стрес, които тялото изпитва по време на раждане?

Както всеки спорт плуването и водната гимнастика имат за цел укрепването на организма, подобряването на физическата форма. От гледа точка на тялото раждането е тежко физическо натоварване. За да издържи на това натоварване организмът трябва да е подготвен физически. Колкото по-силно е тялото, толкова по-лесно ще се справи с тежката работа, която му предстои.

Освен чисто физическата подготовка на тялото упражненията във водата имат още едно достойнство - тренировката на дишането. Водната гимнастика помага за установяване на равномерно дишане, което се използва по време на контракциите, и ни учи ритмично да задържаме дъх и постепенно да увеличаваме интервалите между вдишванията - тренировка на напъните.

И още нещо - водата ни позволява да правим своеобразна репетиция на процеса на раждане, а именно ? физическо натоварване последвано от състояние на покой. Във водата имаме възможност да се отпуснем максимално, да постигнем състояние на пълна релаксация, тъй като не ни тежат натрупаните килограми, намалява напрежението в гърба, изчезват неприятните усещания в кръста. Целта на водните тренировки е да доведем този процеса до автоматизъм, тялото само да знае, че след тежка физическа работа идва време на релаксация.

8. Има ли определени медицински състояния, при които плуването трябва да се осъществява внимателно или напълно да се изключи?

Занятията във вода са противопоказни при следните състояния:

 • вероятност от спонтанен аборт
 • плацента превиа
 • многоводие
 • тежки форми на токсикоз
 • обилни влагалищни течения
 • възпалителни процеси в организма
 • кожни заболявания
 • заболявания на сърдечно-съдовата и дихателните системи
 • простудни заболявания

Още веднъж искам да подчертая задължителната консултация с наблюдаващия бременността лекар. Защото даже и да липсват горепосочените състояния лекарят може да прецени, че на лице са други противопоказания.

9. Необходимо ли е предварителното загряване и използването на техники за дишане и разтягане?

Всяко спортуване започва с предварително загряване на мускулите. При водните занятия загряващите упражнения могат да се правят както на сушата, така и във водата.

10. Колко пъти седмично е добре бременната жена да плува или да упражнява водна гимнастика? По колко време?

Най-добър ефект ще има ако бременната жена посещавате занятията 2 пъти в седмицата по 1 час всяко.

11. Съществува ли риск от дехидратиране и претопляне дори и при плуването?

Риск от претопляне съществува ако температурата на водата е много висока. А за да се избегне обезводняване съветвам жените да не забравят да пият вода по време на занятията.

12. Ако бременната жена не може да плува, какво бихте я посъветвали, за да се избегнат евентуални рискове?

Занятията в басейна трябва задължително да се провеждат в присъствието на инструктор и спасител. Без значение дали могат или не могат жените да плуват. Ако жената не може да плува това не е пречка пред водните занятията. Важно е предварително да уведоми инструктора за това. В такъв случай инструкторът ще й обърне специално внимание, тя ще изпълнява упражненията на по-малка дълбочина, а също така ще й бъдат предоставени специални средства, които да я поддържат на повърхността (може да бъде специален колан, ръкавели или др.)

13. Има ли симптоми, при появата на които, плуването трябва да се прекрати незабавно?

В момента, в който жената почувства болка, дискомфорт или усети някаква обезпокоителна промяна в състоянието си, трябва незабавно да прекрати плуването и гимнастиката и да уведоми инструктора.

14. Бихте ли дали съвети свързани със ефективността на натоварването?

 • Правете гимнастиката само ако се чувствате добре
 • Започнете гимнастиката бавно и постепенно увеличавайте интензивността и скоростта в зависимост от собствените ви сили
 • Преценете сами натоварването и продължителността на занятията. Помнете, че през бременността не е време за поставяне на спортни рекорди
 • Ако някои упражнения ви създават дискомфорт, не ги изпълнявайте
 • Движете се плавно, старайте се да съхраните пълната амплитуда на движенията
 • Редувайте натоварванията с почивки
 • Обърнете внимание на спокойното ритмично дишане
 • Не правете гимнастика с пълен или празен стомах. Най-добре хапнете нещо леко 1 час преди занятието

15. Какви мерки трябва да вземе бременната жена за безопасността си по време на водната гимнастика и плуването?

 • На първо място трябва да следва съветите на инструктора
 • Да се ориентира по усещанията си и да не се претоварва
 • Преди да се потопи във водата жената трябва да се намокри (вземе душ) и задължително да ходи в басейна с джапанки, за да не се подхлъзне

16. Каква е подходящата температура на водата в басейна?

Температурата на водата в басейна трябва да е между 27 и 30 0С. По-студената вода може да предизвика контракции на матката, а по-горещата ? кръвотечение.

17. Има ли специфични изисквания за водата в басейна, за които бъдещата майка трябва да се информира предварително?

Чистотата на басейна най-силно притеснява и бъдещите майки, и лекарите. Трябва да се избягват натоварените басейни, занятията трябва се провеждат само в басейни, където има строг контрол върху чистотата, където редовно се правят проверки и се поддържа необходимото ниво на pH и хлор във водата.

Отделно искам да спомена плуването в морето. Бременността изисква много строго спазване на мерките за безопасност, а именно - къпане само на охраняеми плажове, съобразяване с поставената маркировка (цвета на флага), избягване на зоните отделени за преминаване на водни колелета, лодки, джетове и др. Освен това, бременните жени не трябва да се къпят в морето при силно вълнение (по-силните вълни могат да ударят по корема или при удар жената да падне и да са нарани).

Автор:

Петя Лечева - Център "Съвременни родители"

Други публикации