София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Вътрешния свят на майката

Най-сетне! Вече всички съмнения са разсеяни! Бременността е факт! Дългоочаквана или неочаквана, планирана или случайна, първа или следваща. Всяка бъдеща майка мечтае предстоящите девет месеца да донесат умиротворение и радост в душата й. Но не винаги мечтата се сбъдва и буря от емоции залива бременната жена. На какво се дължат резките промени в настроението, какво вълнува майката и как да направи деветте месеца в очакване едни от най-щастливите в живота си?

По време на цялата бременност жената изпитва смесени чувства - и радост, и тревога, и особена велика сила, и съмнения в себе си и околните. Нека проследим промените в емоционалното състояние на майката през различните триместри на бременността. Да се опитаме да разбираме себе си и да се научим да управляваме състоянието си.

Първият триместър - началото

Това е време на революционни промени не само във физиологията на жената, но и в психологията й. Първият триместър е най-нестабилен от психологическа гледна точка. Преобладаващото психологическо състояние през този период е новото усещане на вътрешното ?Аз?. В съкровеното лично пространство на майката се появява пространството на друг човек, с когото не просто трябва да се съобразява. Той променя живота, ролята на жената. Нерядко тези промени пораждат усещане на объркване и уязвимост. Възникват милион терзания: Как ще се подреди живота ми от тук нататък? Как ще протече бременността? Ще бъда ли добра майка? И още, и още... Не се опитвайте да решите всички проблеми наведнъж. Оставете ги за после и може някои от тях просто да се разсеят без ваше участие. Най-важното сега е да осъзнаете и приемете новото си състояние, да приемете появата на детето в живота ви, да се научите да разбирате потребностите му и да го уважавате като личност. Приемайте бременността не като безкрайни ограничения, а като време на нови възможности. За тази цел просто променете гледната точка - "Не мога да си обуя любимия панталон!" заменете с "Най-после ще си обновя гардероба!"

Бременността прави жената много по-впечатлителна, раздразнителна, чувствителна. Причина за емоционалната неустойчивост са бурните хормонални промени, протичащи в организма. Опитайте се да се отпускате, ако се почувствате нервна. Включете спокойна музика, разположете се удобно и се съсредоточете върху спокойно, дълбоко дишане. Това умение ще ви е от особена полза по време на раждането. Прехвърлете впечатлителността си от рязката забележка на шефа или от неприятните сцени от новините към красотата на заобикалящия свят. Бременността донякъде променя мирогледа, събужда детското в жената. Започваме да забелязваме колко синьо е небето и колко чудесна е песента на птиците. Но ако понякога изпитвате отрицателни емоции, не се чувствайте виновни че вредите на детето. Вашите впечатления му разказват, че живота не винаги е розов, случва се и да е тъжен, унил, сив. Важно е да не оставяте негативни чувства в себе си. Давайте им воля и не се притеснявайте да ги показвате и да говорите за тях.

Вторият триместър - хармония

Това е най-спокойното време. Водещото психологическо състояние е новото усещане "Ние". Объркването и страхът от промените отстъпват пред новото чувство "Аз и детето". Промените в организма стават видими и това помага жената да приеме новото си положение на майка. През този период жената се чувства бодра, енергична, подвижна. Вече усеща първите движения и ритничета на детето, установява се първия контакт с него, започва двустранно пълноценно общуване. Наслаждавайте се на това време. Доставяйте си радост. Занимавайте се с интересни неща, посещавайте красиви места.

Този ведър период може да бъде помрачен от притеснения за състоянието на бебчето. Тук трябва да имате доверие на наблюдаващия ви лекар. Съвременната медицина се развива постоянно и, слава богу, много от проблемите са корегируеми. Вашият разумен подход към бременността и вслушването в сигналите на тялото са залог за безпроблемно протичане на бременността за вас и за детето.

Третият триместър - на финала

Приближаването на кулминационния момент кара жената сериозно да се замисли за раждането. Отново започва да се проявява безпокойство и страх, физическа и психическа умора.

За този период са характерни две основни тенденции:

1. Настроение "Свобода"

  • умора от бременността
  • желание да се избавим от тежестта.

2. Настроение "Среща"

  • умора от очакването
  • желание по-скоро да видим бебчето, да го притиснем до себе си.

Опитайте се да не акцентирате върху умората и отпадналостта, върху желанието да се ускори процеса. По-добре ще бъде да се заемете с конкретни полезни действия. Преповтаряйте техниките на релаксация и упражненията, помагащи по време на раждането. Подгответе се. Определете къде и как ще раждате, ако имате възможност, запознайте се с екипа, който ще води раждането. Съберете необходимите вещи за болницата. Обиколете бебешките магазини и отбележете (или купете) необходимите неща.

Много често малко пред раждането жената е обладана от неочаквана енергия. Трябва да се направи ремонт, да се преместят / сменят мебелите, домът трябва да свети от чистота, всичко трябва да е изпрано и изгладено. Всичко това е добре, но трябва да има мярка. Не се преуморявайте и не си мислете, че след раждането на детето къщата ще потъне в мръсотия, кошът ще прелива от непрани дрехи, а купчината неизгладено бельо ще заеме цялото легло. Налагайте си да почивате, защото силите ще са ви необходими когато започне раждането.

Бременността е време на промени. Промени в тялото, промени в душата. Промени, с които трябва да свикнем. Не случайно са ни дадени цели девет месеца. Използвайте ги пълноценно. Потопете се в бременността. Опознайте себе си в новата роля на майка. Не се страхувайте от бурните емоции, приемете ги и не ги задържайте в себе си. Споделяйте ги с бебчето, с партньора си, с близките си. Вярвайте в собствените си сили и в тези на Природата.

Автор:

Петя Лечева - Център "Съвременни родители"

Други публикации