София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Бъдещият татко и курсовете за бременни

Отминаха времената когато се смяташе, че бременността, раждането и грижите за новороденото не са мъжка работа. Бащите днес активно се включват в тази на пръв поглед чисто женска роля. И ако смяната на памперси, къпането и храненето от таткото се смята за нещо напълно естествено, то мъжете на курс за бременни са по-скоро изключение отколкото правило.

Защо малко бъдещи бащи посещават курсовете за бременни?

Мъжете се вълнуват не по-малко от жените при мисълта за мъничето. И желанието на майките бременността и раждането да протекат нормално, детето да бъде здраво, е напълно споделено от бащите. Фактът, че основно само жените посещават курсовете за бъдещи родители, не се дължи на незаинтересоваността на татковците. В никакъв случай! Основната причина (поне така казват мъжете) е липсата на време. Бъдещият татко чувства двойна отговорност, която го кара да впрегне целия си потенциал в осигуряването на най-доброто за майката и детето. Освен това, малко училища предлагат курсове в удобно за работещите бащи време. Друг съществен момент ? мъжете не се чувстват в ?свои води? когато се говори за бременност, раждане и отглеждане на бебе, губят своята увереност и донякъде авторитета си. Естествено, това потиска. Трудно някой доброволно би се поставил в неудобно положение. Въпреки че изравняването на ролите на половете обхваща все повече аспекти от живота дълбоко в съзнанията ни е останало разделянето на "мъжка и женска работа". Именно за това голяма част от бащите не посещават курсовете за бременни. Защото не е масова практика. Защото, евентуално, ще бъдат сами сред група бременни жени. Защото все още е трудно да изтрием стереотипа, че бременността и грижите за бебето са чисто "женска работа". Тук се таи и още една причина. Мъжете не виждат практическия смисъл от съвместното посещение на курсовете. Бъдещият татко приема, че майката играе водещата роля - тя ходи на училище и след това тя казва кое как се прави, защо се случва едно или друго и кога да се тръгне към родилния дом. Много жени също приемат нещата по този начин. И не смятат за необходимо да посещават курсовете заедно с бащите.

Защо бъдещите бащи да посещават курсовете за бременни?

След като определихме основните причини защо малко бъдещи бащи посещават курсовете за бременни ще се опитаме обективно да разгледаме практическия смисъл от съвместното ходене на училище. В основата лежи принципът "знанието е сила". Задачата на водещите занятията лекари и психолози е да попълнят недостига на информация, който пречи на мъжа адекватно да възприеме както трудностите, така и прелестите на деветте месеца очакване.

Абсолютно необходимо е бащата да знае как протича една бременност, какви физиологични промени са характерни за този период. Такава информация ще помогне да се обърне внимание ако се появят някакви тревожни признаци. Освен това, мъжът, който знае как да помогне на половинката си при гадене, болки в кръста или изтръпване на краката, не само облекчава състоянието на жена си, но и й показва близостта си и съпричастието си. Знаейки физическите възможности на жената в този период бъдещият татко може да я предпази от прекомерни натоварвания, физически и емоционални. Трезвомислещият мъж, подкрепен със знания от курса, може да помогне на бъдещата майка да е по-спокойна, да не се притеснява за всичко (нещо често срещано по време на бременността).

Раждането на детето променя ситуацията в семейството и често влияе на взаимоотношенията между мъжа и жената. Психологът на курса може да помогне на бъдещите родители лесно да преминат през новите психологически препятствия изникнали пред тях. Ако мъжът използва знанията, получени в училището, и взима под внимание хормоналните промени, които влияят на настроението на майката и до голяма степен определят климата в семейството, то той може да избегне много проблеми в семейния живот.

Правилната представа на бащата за особеностите на сексуалното поведение на майката по време на бременността ще превърне интимните отношения в периода на очакване на детето в едни от най-прекрасните мигове в живота на бъдещите родители. Информацията за правилното хранене по време на бременността ще привлече и мъжете към спазване на принципите за здравословен начин на живот. Даже често бъдещият татко е по-настоятелния и по-стриктния. Напълно е възможно здравословната храна и съвместните разходки вечер да станат правило в семейния живот и да се утвърдят и след раждането на детето.

Абсолютно задължително е посещението на курсове за бъдещи родители ако бащата ще присъства на раждането. За да може да бъде полезен на майката мъжът трябва да има ясна представа какво се случва в родилната зала, как реагира родилката и с какво може да облекчи състоянието й.

Най-много бъдещи татковци се срещат на занятията, посветени на грижите и възпитанието на бебчетата. Уменията, придобити на курсовете, дават възможност на мъжете активно да участват в отглеждането на децата, да отменят майките, да не се чувстват изолирани след раждането на мъничетата. Детето има нужда от двамата родители още от момента на зачеване. Съвместните грижи за него по време на бременността и раждането сплотяват семейството, споделянето на отговорността я прави по-лека и носи радостта и щастието на родителството.

Автор:

Петя Лечева - Център "Съвременни родители"

Други публикации