София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Представи си!

Или как да използваме визуализацията по време на раждането

Визуализацията е добро средство за релаксация. Тя може да бъде правена в много ситуации и може да бъде много различна според личните предпочитания.Визуализацията е едно от средствата, които бихте могли да използвате по време на раждането за облекчаване на усещанията. Тя ви помага да релаксирате, да се справяте с болковите усещания и да подпомагате целия процес.

1. На гребена на вълната

Представете си контракциите като вълни, които бавно и постепенно заливат тялото ви. Всяка една контракция е вълна, която приближава, залива ви и постепенно се отдръпва. Пуснете си запис на морски звуци, отпуснете тялото си и го оставете да се наслади на вълните, които се плискат в краката ви. Постепенно те стават по-силни и ви заливат все по-нагоре и по-нагоре. Водата е топла и приятна, помага ви да се отпуснете и да приемете контракциите такива, каквито са без страх и напрежение.

2. Щастливите мигове

Потърсете в съзнанието си момент, в който сте се чувствали щастливи, спокойни, уверени. Потърсете такива мигове от живота си, които са били наситени с положителни емоции. Когато мозъкът ви получи сигнал за болка по време на контракцията, опитайте се да гопренасочите към успокояващи картинки като романтична разходка по морския бряг, първата среща с любимия, първата усмивка на детето ви, ако сте бременна за втори/трети път.

Някои жени се успокояват като си представят какво точно се случва в тялото им, как се разтваря шийката и как бебето преминава през родовия канал. Тогава можем да използваме:

3. Разцъфващ розов цвят

През периода на разкритеито можете да си представяте какво се случва в матката, как бавно се разтваря шийката и как бебето постепенно слиза все по-надолу и по-надолу. Представете си шийката като разцъфващ розов цвят. При всяка контракция цветето се разтваря, разтваря, разтваря и в средата постепенно се показва главичката на бебето, което е скрито в нежното красиво цвете.

4. Панделки

Представете си маточната шийка не като напрегнати плътни влакна, а ката ярки панделки, които една по една се развръзват и водят до разкритие на шийката. Развръзвайте лентичките бавно и постепенно, така пътят пред вашето мъниче става все по-широк и по-широк. Представяйте си панделките с пълни подробности – от каква материя са, какъв цвят са.

5. Кажете: «Зеле»

Опитайте се да сравните процеса на разкритие на шийката с отварянето на обектива на фотоапарат – от 0 (затворен) до 10 (напълно отворен).

Не чакайте последния момент. За да има успех визуализацията трябва да се практикува още по време на бременността.

Повече за визуализация и как ни помага по време на раждането можете да научите, ако посетите практикум "Моето раждане".

Автор: Център "Съвременни родители"

Други публикации