София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Водна гимнастика за бременни

Вече всяка бъдеща майка знае, че за да може да роди леко трябва да е добре подготвена физически. Днес много се говори за различни видове физически упражнения за бременни, но рядко се срещат мнения за водната гимнастика. А жалко, защото водата притежава вълшебната сила едновременно да укрепва организма и да премахва напрежението в тялото. Специалистите в цял свят са единодушни, че водните упражнения предлагат най-доброто физическо натоварване за почти всички бременни.

Във водата губим по-голяма част от собственото си тегло, попадаме в един вид безтегловност. В това състояние се сваля напрежението от мускулите на гърба и се разтоварва гръбначния стълб. Движенията стават по-плавни, но с по-голяма амплитуда, а това прави ставите по-подвижни, по-еластични, което е много важно за процеса на раждането. От друга страна съпротивлението във водата се увеличава 12 пъти, следователно силата с която се изпълняват упражненията е по-голяма. Така се изразходва повече енергия, засилва се работата на сърцето и мускулите, но без да се пренатоварва тялото. Водата става главен помощник в борбата с разширените вени и отоците. Водните упражнения улесняват кръвообращението, подобряват оросяването на всички вътрешни органи, стимулират организма да изразходва повече топлина което повишава интензивността на обмяната на веществата, и така се изгарят повече калории, предотвратява се излишното натрупване на килограми по време на бременността. Естественият масаж по време на водните тренировки повишава еластичността на кожата и се явява добра профилактика на целулита, а еластичната кожа и добре тренираните мускули гарантират бързо възстановяване след раждането, бързо връщане на стройната фигура.

Докато сме във водата тя постоянно масажира тялото, успокоява нервната система, подобрява съня и настроението, а тревогите, често преследващи бъдещите майки, отстъпват на заден план. Във водата имаме възможност да се отпуснем максимално, да постигнем състояние на пълна релаксация, тъй като не ни тежат натрупаните килограми, намалява напрежението в гърба, изчезват неприятните усещания в кръста.

Още едно достойнство на водната гимнастика е тренировката на дишането. Водната гимнастика помага за установяване на равномерно дишане, което се използва по време на контракциите, и ни учи ритмично да задържаме дъх и постепенно да увеличаваме интревалите между вдишванията ? тренировка на напъните.

Гмуркането влияе положително не само върху организма на майката. Водните упражнения тренират и бебчето. То укрепва физически, става по-активно и по време на раждането по лесно си проправя път през родовите пътища на майката, намалява риска от асфиксия. Водната гимнастика има и голямо психологическо значение за бъдещата майка. По време на занятията много жени преодоляват страха от водата, започват да чувстват уверенност в собстенните си сили, да се доверяват на водата, постигат успехи. Преодоляването на страха, уверенността в собствените сили и способността да запазваме спокойствие са залог за леко раждане!

Поговорихме за хубавото, сега е време да кажем кога не бива да правим водна гимнастика:

Преди да започнете занятия във водата трябва да се консултирате с лекаря, наблюдаващ вашата бременност. Водната гивнастика е противопоказана при:

  • вероятност от спонтанен аборт
  • плацента превиа
  • многоводие
  • тежки форми на токсикоза
  • възпалителни процес
  • обилни вагинални течения
  • кожни заболявания
  • простудни заболявания
  • заболявания на сърдечно-съдовата и дихателните системи

Нашите съвети:

Водата в басейна да е между 27 и 30 0С. Най-добър ефект ще има ако посещавате занятията 2 пъти в седмицата по 1 час всяко. Избягвайте натоварените басейни, занимавайте се само в басейни, където има строг контрол върху чистотата, където редовно се правят проверки и се поддържа необходимото ниво на pH и хлор във водата.

1. Правете гимнастиката само ако се чувствате добре. Ако някои упражнения ви създават дискомфорт, не ги изпълнявайте.

2. Започнете гимнастиката бавно и постепенно увеличавайте интензивността и скоростта в зависимост от собствените ви сили. Преценете сами натоварването и продължителността на гимнастиката.

3. Редувайте натоварванията с почивки.

4. Обърнете внимание на спокойното ритмично дишане.

5. Преди занятието приемете душ и задължително ходете в басейна с джапанки, за да не се подхлъзнете.

6. За да избегнете обезводняване по време на занятията не забравяите да пиете вода.

7. Не правете гимнастика с пълен или празен стомах. Най-добре хапнете нещо леко 1 час преди занятието.

Петя Лечева

Център "Съвременни родители"

Други публикации