София, ул. Русалийски проход 15–17, вх. 3, офис 41
0888 95 28 97, 0894 399 942, info@roditeli.info

Йога за бременни

Думата" Йога" е санскритски термин, който идва от коренът "YUJ" и означава съюз, свързване, обединяване. Йогата е начин на живот, който контролира ума и тялото, и улеснява съюза между физическото, умственото и духовно усъвършенстване.

Философия на йога.

Йога има древна история и многобройни традиции, чието богатство и разнообразие привлича хора с всякакви интереси и темперамент. Всеки може да открие подходящ за себе си подход в тази изключителна в многообразието си наука. От хилядолетия човекът се стреми да запази здравето и младостта си възможно най-дълго. Уникалната система за физическо и психично здраве и дълголетие - Йога, прави това възможно. Йога е начин на мислене, начин на живот, и първата стъпка е овладяването на физическите пози - асаните. В превод от санскрит асана означава стабилна и удобна поза, в която ума и тялото са отпуснати.

В днешно време човек рядко се радва на съвършено здраве и жизненост след годините на детството. Приемаме телата си за даденост и без да се замисляме, злоупотребяваме с тях. Прекарваме дълги часове без чист въздух и слънце, седим в неудобни пози, изгълтваме сготвена набързо храна, не намираме време да се поразтегнем, да дадем на телата си възможност за свободно движение, пълна релаксация, чист въздух и прясна природосъобразна храна. Когато телата ни възнегодуват, вземаме лекарства, заглушаваме сигнала за надвиснала опасност и продължаваме да увреждаме естествените си оздравителни способности. Ако с помощта на Йога накараме тези естествени системи отново да заработят в равновесие, можем до голяма степен да възстановим доброто си здраве, дори и след години нездравословен живот, довели до познатите на всички ни оплаквания от стрес, умора, пренапрежение, безсъние, ревматизъм и т.н.

Принципът, който йогите са открили преди хиляди години, е, че физическите упражнения са предназначени не да трупат мускули и да изтощават енергията на тялото, а внимателно да го разтягат и тонизират и най-вече да стимулират оросяването чак до клетъчно ниво, така че тъканите да се хранят добре, отпадните продукти да се изхвърлят, жизненоважните органи да работят с пълна ефективност и да се възстанови оптималната за здравето обмяна на веществата. В йогийската философия физическото тяло е само един от аспектите на здравето. Умът и духът са не по-малко важни негови страни.

Йога по време на бременност.

Бременността и раждането на дете са благословия за всяка жена. Бременната жена е възприетия от древността идеален образ на плодородие, изобилие и продуктивност. Износването на дете е едно цялостно преживяване, едно специално условие, един силен пример за близката връзка между ума и тялото. Това е времето, когато е извънредно важно различните измерения на женското същество да бъдат в хармония. Какво дава йога на жената? Гъвкавост, спокойствие на ума и душата. Емоционална сила. Физическа сила без да я лишава от природната й грация и без да я прави мъжеподобна. За разлика от различните видове спорт, които тренират определени групи мускули, йога практиките карат цялото тяло да работи, в това число и вътрешните органи. А какво дава йога на бременната жена? Освен добра физическа форма йога учи бъдещите майки да се вслушват в сигналите на тялото си, да оценяват усещанията си. А това е много важно за раждането, когато тялото само подсказва правилните действия и майката просто трябва да реагира на подадените сигнали.

Защо именно йога е най-подходяща по време на бременността?

Йогийските пози се изпълняват бавно и съсредоточено с дълбоко дишане и отпускане, без резки движения. Асаните подобряват кръвообръщението в областта на таза, укрепват гръбнака и мускулите, които участват непосредствено в раждането.

Йога практиките благоприятно влияят на обмяната на веществата, на дишането, на работата на сърцето. Всичко това води до подобряване на общото състояние на организма.

Постоянните занимания с йога успокояват нервите, вдъхват увереност в собствените сили, премахват умората и напрежението.

Йога помага да се научим правилно да дишаме. ПРАНАЯМА означава техники на дишане, които регулират жизнената енергия. Повечето хора използват само половината от капацитета на белият дроб, пранаяма е техника, която превъзпитава нашия начин на дишане, помага ни да освободим напрежението и да развием релаксиращо състояние на ума.Тя също балансира нашата нервна система и насърчава градивното мислене. Дихателните упражнения са своеобразен тест за бъдещите майки. Техниката на дишане в йога е идентична с дишането по време на раждане. Ето защо е много важно тя да бъде усвоена преди появяването на мъничето.

Друг аспект на йога е релаксацията. Владеенето на техниките на релаксация дават възможност да управляваме своите енергетически центрве, които формират психоемоционалното състояние и оказват непосредственно влияние върху съзнанието и ума. Не е тайна, че в очакване на детето бъдещите майки са особено подвластни на различни страхове, притеснения, съмнения, постоянни колебания на настроението. Релаксацията при заниманията с йога помага на бъдещата майка да хармонизира психоемоционалното си състояние по време на бременността.

И така да обобщим, с помощта на йога можем да:

 • възстановим хормоналния баланс;
 • подобрим работата на отделителната система
 • избегнем бързото увеличение на теглото
 • предотвратим появата на отоци и разширени вени
 • премахнем болките в кръста
 • отрегулираме дишането си
 • превърнем депресията в себеуважение и удовлетворение от новото си положение
 • да върнем бебчето в правилното положение (с главичката надолу), ако то случайно се е обърнало.
 • увеличим еластичността на мускулите и да си осигурим леко раждане
 • се чувстваме щастливи.

Няколко правила и препоръки.

 • Ако решите да се занимавате с Йога, моля посъветвайте се с вашия лекар.
 • Практикуването на йога за бременни трябва да става под наблюдението на йога учител.
 • Не насилвайте тялото си. Асаните се правят много бавно. Вслушвайте се в усещанията си, ако усетите дискомфорт - спрете и починете.
 • Не практикувайте йога с пълен стомах.
 • Йога не се препоръчва при вероятност от спонтанен аборт, плацента превиа, многоводие, тежки форми на токсикоза.

поза "Триъгълник " или Триконасана

Асаната подобрява кръвоснабдяването на долната част на гърба и по този начин облекчава болките там. Подпомага перисталтиката, намалява мазнините около талията, тонизира краката, гърба и хълбоците. Триконасаната влияе благотворно върху дейността на бъбреците, далака и черния дроб.

Клекнала поза или Каласана

Асаната засилва мускулите на краката и прасците,огъвкавява коленете и разширява тазобедрените стави. Особено полезна за бременни, тъй като масажира всички детеродни и коремни органи.

Балансираща поза

Асаната засилва краката,укрепва стъпалата и пръстите на краката,което е от особена полза за хора които стоят дълго време прави. Практиката на тази поза развива много бързо способността за концентрация на ума.

Автори:

Вера Захариева - Йога учител

Петя Лечева - Център "Съвременни родители"

Други публикации